“Сумигаз” накручує зайві куби у квитанціях

01.12.2018

З жовтня абоненти ПАТ “Сумигаз” отримують рахунки із завищеними показниками, бо постачальник газу почав здійснювати корегування показників лічильників на щомісячний температурний коефіцієнт, додаючи до реального споживання 1-5% від спожитого рівня зайвих кубометрів (в залежності від місяця року та відстані розміщення лічильника).

У листопаді Національна комісія, що здійснює регулювання  у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розглянувши дане питання, заборонила “Сумигазу” та решті облгазів здійснювати дані маніпуляції по відношенню до побутових споживачів. Рішення від 23.11.2018 стосовно місцевого постачальника за посиланням.

Проте, не зважаючи на заборону НКРЕКП проводити корегування показників споживання газу до т. зв. стандартних умов, ПАТ “Сумигаз” продовжує накручувати мешканцям області зайві куби. Про це повідомляють абоненти, які почали здійснювати передачу показників лічильників за листопад 2018 року. Для прикладу, при передачі в онлайн-кабінеті показників у 50 куб. м споживачу автоматично розраховується заборгованість за 51,5 куб. м (тобто +3%). Про незаконність таких маніпуляцій облагазів заявляє і НАК ”Нафтогаз України”, пропонуючи алгоритм дій при зайвому нарахуванні.

Більш того, донарахування зайвих кубометрів побутовим індивідуальним споживачам облгази аргументують методикою, яку до домогосподарств і за вуха дуже складно притягти, оскільки вона “поширюється на суб’єкти господарювання, які у господарсько-виробничій діяльності  для вимірювання об’єму спожитого газу використовують лічильники, крім випадків використання газу за показами лічильників громадянами – підприємцями для власних потреб”.

Прийнята в листопаді постанова НКРЕКП не лише забороняє ПАТ “Сумигаз” при здійсненні обліку природного газу, використаного побутовими споживачами, приводити об’єми природного газу до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків за використаний природний гази, а й зобов’язує їх здійснити перерахунок коштів за незаконне донарахування у жовтні місяці.

sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: