У Сумах судилися обленерго і ОСББ

07.12.2018

Позивач ПАТ “Сумиобленерго” звернувся до Господарського суду Сумської області з позовом, в якому просив врегулювати розбіжності за договором про постачання електричної енергії з Об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку “Новомістенська 12”.

Метою спору стало узгодження спірних пунктів: збереження лічильників та пломб на них, що знаходяться на сходових клітинах та слугують для розрахунку електроенергії, яка споживається у квартирах; встановлення обсягів споживання на електроенергію, втрати тощо.

“Позивач пропонує, що розмір очікуваного споживання електричної енергії визначається та вказується для кожної площадки вимірювання”, – йдеться у рішенні суду.

Але в ході розгляду справи та згідно із чинним законодавством встановлено, що ОСББ не сплачує за перетікання реактивної електроенергії, оскільки організація прирівняна для населення і споживає послуги, як населення, а не юридична особа. З договорів та додатків прибрані споживачі квартирних лічильників, оскільки лічильники є у власності постачальника електроенергії, а ОСББ не несе за це відповідальність. В такому випадку діють прямі розрахунки між постачальником та власником квартири.

Суд вирішив позов задовольнити частково. Договір вважати укладеним в наступній редакції: “Споживач протягом 30 календарних днів з дати отримання рахунка Постачальника здійснює повну оплату вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення Споживачем ПКЕЕ». “Обсяги постачання (договірні величини споживання) електричної енергії споживачу та субспоживачу” до договору про постачання електричної енергії № 1613263 від 16.01.2018, укладеного між Публічним акціонерним товариством “Сумиобленерго” та Об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку “Новомістенська 12” вважати укладеним на умовах поданого Публічним акціонерним товариством “Сумиобленерго” проекту додатку (а.с. 10), за виключенням цифрових показників щодо очікуваного обсягу постачання електричної енергії у таблиці по кожному стовпчику “Назва розрахункового періоду” та “Разом”, які замінити словами “без обмежень”.

«Розрахунок частки втрат електричної енергії в мережах споживача, викликаних передачею електричної енергії на потреби побутових споживачів» до договору про постачання електричної енергії № 1613263 від 16.01.2018, укладеного між Публічним акціонерним товариством “Сумиобленерго” та Об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку “Новомістенська 12” вважати укладеним на умовах поданого Публічним акціонерним товариством “Сумиобленерго”. В переліку додатків, залишити умову, що розрахунок частки втрат електричної енергії в мережах споживача, викликаних передачею електричної енергії на потреби побутових споживачів».

Стягнути з Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Новомістенська 12” на користь Публічного акціонерного товариства “Сумиобленерго” 881 грн витрат по сплаті судового збору.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: