Сумчанка розповіла, як здобула титул “Міс Всесвіт”

11.12.2018

Сумчанка Олена Глазун в листопаді перемогла на престижному турнірі в Португалії «Mr / Ms Universe WABBA».

В інтерв’ю «Спортклубу» вона розповіла про свої перемоги, погляди на життя і плани на майбутнє.

– Олено, вітаємо вас із перемогою в Португалії. Розкажіть, наскільки престижним був цей турнір?

– Дякую за привітання. Це був найпрестижніший турнір року «Mr/Ms Universe WABBA (World Amateur Body Building Association) 2018», що відбувся 24-25 листопада у місті Ешторіл. Взагалі, WABBA — всесвітня аматорська асоціація бодібілдингу — була створена легендою бодібілдингу, конкурентом Арнольда Шварценеггера, чемпіоном Сержем Нубре ще у 1975 році після змагань «Містер Олімпія». З того моменту, WABBA стала однією з найбільших федерацій бодібілдингу у світі. Цей турнір був дійсно грандіозним,  брали участь представники 37 країн світу, тож конкуренція була серйозна.

Я виступала в категорії фітнес-бікіні +163 і здобула титул «Miss Bikini Universe +1,63 m» та отримала Pro карту, що дає можливість надалі виступати не на аматорському рівні, а на рівні професіоналів.

– Чи можете порівняти організацію цього турніру із українським чемпіонатом чи навіть сумською «Золотою осінню»?

– Це зовсім різні рівні організації. Звичайно, у рідному місті і стіни гріють, як говорять, але якщо порівнювати з усіма чемпіонатами, де мені довелось виступати, найбільш організований  був саме турнір в Португалії. Всі категорії виходили на сцену по регламенту, без заминок. А сцена взагалі була розкішною, тож фото зі змагань вийшли казкові. Організатори навіть забезпечили учасників змагань питною водою та сухими серветками, чого не побачиш на українських чемпіонатах.

– У Сумах ви були лише третьою, в Україні – першою, у Португалії – першою. Де було важче?

– Мабуть, у Сумах було важче, бо це був перший турнір у сезоні. Хоча хвилювання присутнє завжди, перед кожнім виходом на сцену. У Португалії це були вже п’яті змагання у цьому сезоні, то я вже трошки звикла і навчилася контролювати свої емоції й абстрагуватись від закулісної метушні та хвилювань.

– Наскільки важко готуватися до таких турнірів, тримати себе у формі?

– Для мене це вже стиль життя, не уявляю себе без цього. Мені до вподоби такий режим, постійні тренування, відповідний режим харчування та відпочинку. Я постійно у русі, і мені комфортний такий темп.

– Назвіть ваші параметри?

– Зріст 165 см, цей параметр не змінюється. А от інші залежать від періоду підготовки. Так, на сцені вага (змагальна) 51-52 кг, об’єми – 84-54-90,  а в період між змаганнями 55-56 кг (було навіть 61 кг коли був період набору м’язової маси), об’єми – 88-60-95.

– Де і ким ви працюєте?

– Взагалі, за першою освітою я юрист, маю повну вищу освіту, навіть закінчила аспірантуру СумДУ. Але пропрацювавши майже 4 роки за спеціальністю, зрозуміла, що мені більш до душі спорт, і все що з ним пов’язане. Тож пройшовши навчання у школі Fitness bikini school та отримавши диплом, я почала  працювати тренером. Зараз проводжу тренування в залі «Сталь», а також складаю програми тренувань та харчування для дистанційних клієнтів, допомагаю схуднути чи набрати м’язову масу, навчаю як правильно та збалансовано харчуватись.

– Чи важко поєднувати роботу і змагання?

– Ні, не важко, це і є мій стиль життя – змагання дають можливість удосконалювати свою форму з кожним сезоном, а на роботі я ділюсь своїми знаннями та досвідом з підопічними.

– Чи можна в Україні заробити спортом?

– Навряд чи, адже фінансування з боку держави відсутнє, і ті витрати, що витрачаються спортсменом на підготовку, аж ніяк не покриваються подарунками за призові місця.

– Як ставляться до ваших занять рідні?

– Позитивно, підтримують мене і хвилюються за кожен мій вихід на сцену більше, ніж я.

– Як прийшли до бодібілдингу?

– Спорт завжди був поруч. У шкільні роки займалась легкою атлетикою, брала участь у районних змаганнях (у Білопіллі), були навіть призові місця. Коли навчалась в університеті, то 4 роки займалась індорхокеєм. Також цікавилась фітнесом, зумбою, тай-бо, боксом, пілатесом. Півтора роки займалася йогою, а влітку 2016 року пішла в тренажерний зал, і до сьогоднішнього дня тренуюсь регулярно. Не було такого дня, щоб я пропустила тренування, навіть якщо в мене не виходило прийти у запланований день, то я відпрацьовувала програму на наступний. Та й узагалі тренажерний зал – це було моє кохання з першого погляду. Ця атмосфера, цей тренувальний дух і настрій, що заряджає енергією та позитивом на весь день, а всі проблеми за турботи залишаються за дверима залу. А коли я ще й побачила результати своїх тренувань, то зрозуміла, що це кохання взаємне. За кілька місяців занять моя фігура стала більш спортивною, тіло підтягнутим, я нарешті побачила свої кубики пресу. Усі ці зміни й були мотивацією рухатись дали в тому ж напрямку.

Багато знайомих не раз говорили, що мені варто спробувати виступити на сцені у категорії фітнес-бікіні, але я все не наважувалась. Однак, коли проходила навчання на тренера, то познайомилась зі Світланою Сидоренко, яка є виступаючою спортсменкою Харківської федерації бодібілдингу.  Саме вона і переконала мене. Тоді я знайшла собі тренера –Сергія Івановича Танчика, і ми почали готуватись до змагань, а через місяць я вже стала абсолютною чемпіонкою Кубку Карпат 2018.

– Яку мету ставите перед собою?

– Буду й надалі розвиватись у сфері фітнесу та бодібілдингу. Планую заснувати свою школу для підготовки до змагань у категорію фітнес-бікіні, хочу й надали розвивати та популяризувати цей вид спорту в м. Суми, адже саме ця категорія, на мій погляд, відображає справжні ідеали жіночої краси. У нашій країни дуже багато гарних дівчат, які можуть статі чемпіонками не лише України, але й світу.

– Чи є у вас кумири?

– Не бачу сенсу створювати собі кумирів, єдине що рухає мене  вперед – це лише власне відображення у дзеркалі, треба бути кращою версією самої себе!

– Скільки ви тренуєтесь?

– 5 силових тренувань на тиждень + 2-3 кардіо.

– Чи є чемпіонська дієта?

– Так, звичайно. Вона залежить від періоду підготовки, але завжди харчування збалансоване, тобто дотримуюсь своїх норм по білкам, жирам та вуглеводам. Ніякого фаст-фуду, смаженого, жирного, консервованого, солодкого тощо. На сушці навіть фрукти були під забороною. Все натуральне і приготовлено мною, лише так можна контролювати калорійність свого раціону.

– Як проводите вільний час?

– Читаю літературу про тренувальний процес, правильне харчування. Люблю подорожувати, знайомитись з іншими культурами.

– Де любите бувати у Сумах?

– Часу дуже мало на розваги, інколи буваю в кінотеатрі.

– Чи помічаєте на собі погляди чоловіків, жінок?

– Так, частенько, вже звикла.

– Що могли би побажати читачам?

– Оберіть справу до душі, і успіх гарантовано, не бійтеся діяти та слухайте своє серце!

Досьє

Олена Глазун, 26 років, народилася в Білопіллі, але все дитинство жила і навчалася в с. Янченки Білопільського району. Повну вищу освіта отримала в Українській академії банківської справи НБУ, має диплом магістра з відзнакою за спеціальністю «Право». Закінчила аспірантуру СумДУ.

З весни 2018 року стала членом Сумської федерації бодібілдингу та бодіфітнесу. Титули: абсолютна чемпіонка Кубка Карпат (15 квітня), віце-чемпіонка України (22 квітня), бронзова чемпіонка турніру «Золота осінь» в Сумах (20 жовтня), віце-чемпіонка Кубка Харкова (28 жовтня), чемпіонка України (18 листопада) , чемпіонка світу (федерація WABBA) – Miss Bikini Universe +1.63 m.

Джерело: http://sportclub.sumy.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: