Суддя із Шостки заявляє про втручання у свою діяльність зі сторони СБУ

11.12.2018

Суддя Олена Євдокимова направила на адресу Вищої ради правосуддя і Генерального прокурора Юрія Луценка повідомлення про втручання в свою діяльність. З текстом документа можна ознайомитися на сайті ВСП.

Згідно з повідомленням Олени Євдокимової, з 2017 року вона розглядала одну з цивільних справ.

Стороною позивача було заявлено клопотання про призначення почеркознавчої експертизи з метою встановлення дійсності підпису фігуранта справи. Суд його задовольнив. Почеркознавчу експертизу проводило Сумське відділення Харківського НДІ судових експертиз ім. Бокаріуса. У лютому 2018 року в суд надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів зі зразками почерку.

Такі були надані суду. Але оскільки фігурант справи зараз проживає на окупованій території, то деякі зразки почерку були виконані на бланках з символікою, так званої ДНР. У червні поточного року отримано висновок почеркознавчої експертизи.

Пізніше до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 358 ч. 4 Кримінального кодексу України (використання завідомо підробленого документав). У листопаді СБУ допитала суддю Олену Євдокимову.

«…Зі змісту поставлених мені запитань вбачається, що мене фактично звинувачують в прийнятті мною матеріалів зі зразками почерку, виконаними на бланках невизнаного та самопроголошеного квазідержавного утворення…»,  ідеться у повідомленні Олени Євдокимової про втручання у діяльність судді.

На думку представника Феміди, своїми питаннями слідчий фактично звинуватив її в тому, що вона використовувала свідомо підроблені документи з символікою ДНР, прийнявши їх і надавши експертній установі для проведення почеркознавчої експертизи.

Суддя зазначила, що суд керувався практикою Європейського суду з прав людини у справах проти Туреччини і Молдови проти Росії. Крім того, наведено висновок Міжнародного суду ООН по так званому «намібійському виключенню».

«Зазначений виняток полягає в тому, що не можуть визнаватися недійсними всі документи, видані на окупованій території, оскільки це може зашкодити правам мешканців такої території» – пише Олена Євдокимова.

Вона акцентувала увагу на тому, що зазначені матеріали із зразками почерку використовувалися лише як технічний матеріал, а не як доказ для встановлення фактичних обставин справи.

«Інформація зафіксована у вказаних матеріалах судом жодним чином не використовувалась і не легалізувалась», – наголошує суддя.

Дії СБУ вона розцінює як тиск, а також втручання в діяльність судді і просить вжити необхідних заходів.

Джерело: http://shostka.info/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: