Микола Войтенко: Наша фракція буде добиватися, аби були справедливі економічно-обґрунтовані тарифи

14.12.2018

Сьогодні, 14 грудня, під час пленарного засідання сесії Сумської обласної ради фракція ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ запропонувала звернутися до вищого керівництва держави з приводу скасування необґрунтованого підвищення ціни на газ.

«В умовах тотального зубожіння населення наявна тарифна політика призвела до кризи неплатежів: борг населення за комунальні послуги перейшов за 42 млрд грн., що, в свою чергу, може призвести до колапсу всієї галузі житлово-комунального господарства. Подальше подорожчання, під час якого на 15 % збільшиться тариф тепло, гарячу воду та інші житлово-комунальні послуги, лише посилить глобальні проблеми населення», – йдеться у зверненні.

Опозиціонери зазначають, що Україна, на відміну від країн ЄС, які повністю залежні від імпорту газу, є газодобувної країною з хорошими запасами «блакитного палива». А з 33 родовищ, розташованих на території Сумської області, 21 підпорядковане державі. Загальний об’єм видобутого газу в Україні за 2017 рік становить 20,5 млрд куб. метрів (частка АТ «Укргазвидобування» – 15,5 млрд куб. метрів), з них – 17,5 млдр куб. метрів спожито населенням та підприємствами теплокомуненерго. Тож газу власного видобутку вже три роки поспіль вистачає для повного покриття потреб населення.

«Застосування європейських механізмів ціноутворення на газ, електроенергію та інші ЖК-послуги та енергоресурси є неприйнятним для України, оскільки наша країна перебуває на останньому місці за рівнем доходів населення в Європі, близько 60% населення не здатні оплатити навіть нині чинні тарифи, а основне – українського газу вистачає для потреб населення, тому вартість «блакитного палива» не можна прив’язувати до імпортної ціни», – додають депутати у зверненні.

Навіть при сьогоднішніх цінах витрати української родини на житлово-комунальні послуги становлять 40 % від сукупного доходу, в той час, як в країнах Європи цей показник становить 7-10 %, а їхні заробітні плати та пенсії в 5-10 разів вищі від наших показників.

Опозиціонери зазначають, що вони вкрай занепокоєні ситуацією, яка наразі склалася, і впевнені, що це – великий ризик для держави. Саме тому звернулися до Президента, Кабінету Міністрів і Верховної Ради України з проханням скасування постанови Кабінету Міністрів України КМУ від 19 жовтня 2018 р. № 838 стосовно продажу з 1 листопада 2018 року газу населенню за ціною 8550 гривень за тисячу кубометрів; забезпечення в першу чергу потреб населення України природним газом власного видобутку, що передбачено ст. 10 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу» та постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року №1729 «Про забезпечення споживачів природним газом».

Утім, обласні депутати звернення опозиціонерів не підтримали.

Заступник голови фракції ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ Микола Войтенко каже, що вони сподівалися на підтримку колег по депутатському корпусу з вимогою до влади припинити тарифний і соціальний геноцид українського народу, відмінити ганебне рішення Кабміну, яким підняті ціни на природний газ, що привели до подорожчання на тепло і гарячу воду. «На жаль, ті фракції, які позиціонують себе як опозиційні, і їхні лідери запевняють, як вони переживають за народ, насправді підтримують владу. Як показало сьогоднішнє голосування, вони не захищають інтереси простих українців. Наша фракція буде боротися з правлячим режимом і добиватися того, аби були справедливі економічно-обґрунтовані тарифи».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: