У Сумах роблять стаканчики для кави із… кави

15.12.2018

Науковці аграрного університету в Сумах розробили екологічні стаканчики із кави.

Про це повідомив доцент кафедри харчових технологій Дмитро Бідюк.

Нагадаємо, це вже не перший винахід науковців. Наприкінці цього літа вони представили цілий ряд продукції, яка розщеплюється в природньому середовищі за місяць. До цього науковці на чолі з Дмитром Бідюком вже розробили стаканчики зі смаком полуниці, пакети, які можна вживати як лапшу, замочивши водою, їстівні трубочки для пиття тощо.

“На занятті з дисципліни “Науково-дослідна робота” з нашим китайським магістром Yunjian Shen ми вперше виробили стаканчики для кави з кавового жмиху. Як ви знаєте, кавовий жмих є харчовим відходом та в Україні широко не застосовується для потреб господарства. Він іноді використовується для добрив в домашніх умовах, як скраб для тіла, обличчя, меблів або просто викидається у сміття… Вперше чашки з кави Kaffeform придумав німецький дизайнер Julian Lechner.

Унас все було дуже просто – випили заварної кави -> зібрали жмих -> зробили спеціальний розчин -> залили у форму -> висушили. Звичайно для виробництва це не практично, але у перспективі адаптувати цю технологію можна, змінивши певні параметри отримання. На вигляд стаканчик міцний, тонкий, шорсткий ззовні, приємно пахне кавою, витримує окроп та дешевий”, – розповів доцент кафедри харчових технологій СНАУ Дмитро Бідюк.

Джерело: http://spec-kor.com.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: