Експеримент: як прожити на 62 гривні у день?

17.12.2018

З 1 грудня прожитковий мінімум в Україні збільшився на 4,3% і становить 1853 гривень. Це означає, що українцям рекомендують витрачати 60-62 гривні в день на особу. За підрахунками уряду, цього має вистачати. Що реально можна придбати за ці гроші та чи вистачить їх хоча б на базові споживчі потреби — перевірив Конотоп.City.

Прожитковий мінімум — це вартість мінімального набору найнеобхідніших для життя продуктів харчування, товарів непродовольчої групи та різноманітних послуг. У ньому перелічені 296 позицій та орієнтовна кількість товарів на рік. Востаннє цей перелік уряд переглядав у 2016-му. За даними Держстату, українці витрачають на їжу 50,3% заробленого, на непродовольчі потреби йде 28,8% доходів, на оплату компослуг — 13%. Тому ми вирішили проаналізувати найважливішу частину прожиткового мінімум — харчування.

Ми підрахували, скільки і яких продуктів на добу рекомендують вживати відповідно до прожиткового мінімуму. М’ясні продукти — 145 грамів, хліб — трохи менше 280 грамів, молочні продукти — близько 340 грамів, овочі та фрукти — 460 грамів, риба — близько 35 грамів, соняшникова олія або маргарин — близько 40 грамів, картопля — майже 300 грамів.

Закупи робили в одному з продовольчих магазинів із середньою ціновою політикою. За батон, йогурт, картоплю, капусту, моркву, оселедець, м’ясо та олію заплатили 290 гривень. І це ще не купували фруктів.

На що вистачило грошей 

Якщо їсти у таких пропорціях, як рекомендує прожитковий мінімум, вартість аналогічного продуктового набору становитиме 52 гривні. Кілька днів на такій строгій дієті прожити можна, але лише у якості експерименту.

Досвідчені конотопські господині зізнаються: на повноцінне харчування із сімейного бюджету щомісяця йде понад 3 тисячі гривень. Це за умови, що в меню присутні бюджетні страви, на приготування яких доводиться чимало годин витрачати на кухні.

Але в суму 62 гривні на добу включена не тільки їжа. Ще треба враховувати сплату комунальних послуг із розрахунком на один день, купівлю предметів особистої гігієни та проїзд у громадському транспорті. Витрати на мобільний зв’язок та інтернет у списку найнеобхіднішого взагалі відсутні.

Вважається, що одній людині на рік вистачить дві зубні щітки, флакон одеколону, гребінець та 12 рулонів туалетного паперу. З предметів санітарії та ліків — вата, два бинти, два жарознижуючі засоби, сім пластирів та дитячий крем.

Про новий одяг за таких умов залишається лише мріяти. Грошей на нього після придбання їжі, оплати комуналки та купівлі засобів гігієни не залишається взагалі. Хоча у прожитковому мінімумі він, звісно ж, передбачений. Норма для чоловіків: по одному костюму, краватці, джемперу, светру, брюках на рік. З нижньої білизни: шість трусів, дві майки, одні плавки та десять шкарпеток — на рік. Для жінок передбачено шість трусів, два бюстгальтера, дві майки, купальник, пара синтетичних колготок та брюки. Верхній одяг чоловіки мають носити не менше 3-5 років, а жінки ще довше — від 5 до 7 років.

Виникає питання, хто може так жити? Як виявилося, режим суворої економії знайомий багатьом містянам. Конотоп.Сity провів онлайн-опитування: скільки заробляють конотопці. Лідирує варіант від 3 до 5 тисяч гривень. За нього проголосували 25% респондентів. А от 18% зізналися, що заробляють менше 3 тисяч гривень. А значить життя за прожитковим мінімумом для них — не соціальний експеримент, а повсякденні реалії…

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: