ФМ-радіостанції Сумщини перевиконують мовні квоти

18.12.2018

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки виконання радіостанціями мовних квот за 2 роки дії законодавчої норми (листопад 2016- жовтень 2018). Середній загальний показник пісень українською мовою на місцевих і регіональних радіостанціях України за другій рік дії мовних квот складає 48% при законодавчій нормі станом на жовтень 2018 — 30%.

Сумщина другий рік поспіль впевнено тримається в п’ятірці лідерів, і за результатами 4-х хвиль моніторингу перевиконує норму закону на 31 відсотковий пункт, а загальнонаціональний показник — на 13 в.п.

Середній показник пісень українською мовою в ефірі місцевих та регіональних радіостанцій Сумської області складає:

– 53% за листопад 2016 — жовтень 2017;

– 61% за листопад 2017 — жовтень 2018.

Як повідомила представник Національної ради України в Сумській області Лариса Якубенко, найвищі показники — в ефірі ТРК «ВІДІКОН» (Суми, позивний «Діва-радіо») та «ВЕЖА» (Конотоп, позивний «Перше Конотопське»), – майже 100% відповідно. Лариса Якубенко зазначає, що «Діва-радіо» ще до введення квотування стала працювати під гаслом «Слухай українське, слухай сумське» і ставити в ротацію пісні українською мовою.

Найнижчі показники кількості пісень державною мовою серед радіокомпаній Сумщини зафіксовані у ТОВ «РАДІО ВСЕСВІТ» (Суми, позивний «Радіо Мелодія»): добовий обсяг – 33,56%.

Не обійшлося і без порушень. Моніторинг ефіру ТРК «ТВК» (Охтирка, позивний – «A-FM»), проведений представництвом Національної ради в Сумській області у квітні 2018 року, виявив порушення вимог закону, оскільки частка пісень державною мовою у проміжку часу між 7:00 та 14:00 склала менше 30%. За результатами позапланової перевірки Національна рада ухвалила рішення застосувати до охтирського мовника санкцію «стягнення штрафу» у розмірі 5% від ліцензійного збору (1 394,56 грн.)

Середній показник ведення передач українською мовою в ефірі місцевих та регіональних радіостанцій Сумської області за результатами моніторингів протягом липня-вересня 2018 року склав 92,97% (норма закону становила на цей період 55%).

За словами члена Національної ради Сергія Костинського, саме принциповий підхід регулятора став підґрунтям для того, щоб законодавчі вимоги були втілені в життя цілковито і відбулася реальна імплементація закону. Однозначна позиція Національної ради застосовувати штраф за порушення навіть 0,1% квоти, дала сигнал ринку, що закон треба виконувати. «Показники, які ми сьогодні маємо, ­– це результат саме державної політики, а не наслідок саморегулювання індустрії», — каже Сергій Костинський.

З 8 листопада 2018 року за вимогою Закону України «Про телебачення і радіомовлення» мовна квота збільшилася: частка українських пісень в радіоефірі має бути не менше 35%, ведення передач державною мовою — 60%. На даний час представництво Національної ради України в Сумській області проводить 5 хвилю моніторингів. За словами Лариси Якубенко, добові моніторинги 3-х радіостанцій, які ведуть мовлення в м. Сумах, Конотопі, Охтирці, порушень не виявили.

http://rama.com.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: