Сумчанка розпочала виробництво унікальних цукерок

20.12.2018

Оксана Мартим’янова розпочала в Сумах виробництво унікальних цукерок — із зеленої гречки, насіння, меду та шоколаду. Поки що гречані солодощі HrechkaSweets продають у невеликих кав’ярнях, але в планах — вийти в рітейл, а також на зовнішні ринки для експорту, розповіла вона проекту “Будуй своє”.

Чому гречка?

На початку кризового 2014 року Оксана втратила 4 із 5 крамничок із солодощами. Проте не здалася і вирішила змінити напрямок бізнесу – виробляти натуральний продукт.

“Одного разу в місцевому супермаркеті мені на очі випадково потрапив кленовий сироп (виварений кленовий сік). Цей продукт одночасно є популярним смаколиком і відмінним сувеніром, який зазвичай привозять у подарунок з Канади. Тоді я й замислилася, а що такого ми веземо з України, коли подорожуємо до інших країн? У відповідь подумалось наступне: солодощі! Далі прийшло розуміння, що я хочу зробити щось із натуральних локальних компонентів. У процесі брейнстормінгу на думку мені спадали мед, горіхи та гречка!”, – розповідає Оксана.

На просторах інтернету жінка жодних рецептів солодощів з гречки не знайшла, та й зрозуміла, що це 一 вільна ніша. Тому все розробляла самотужки — пропорції, рецептури, формати. При цьому не маючи ані спеціалізованої освіти, ані досвіду у кондитерській справі.

“Крок за кроком на моїй кухні народжувалися рецепти — мармеладу, цукерок, грильяжу, трюфелів, шоколадних плиток тощо з використанням зеленої гречки та натуральних компонентів локального виробництва — насіння гарбуза чи льону і меду. Проте багато ідей пішли в нікуди. Зокрема, через швидке псування продукту, як це сталося з мармеладом, що надто швидко засихав”, – пригадує підприємниця.

Жінка розповідає, що виникали труднощі і з шоколадом, яким вона покриває вироби. Адже планувала використовати якісний шоколад — 62% масла какао, а не його замінник — пальмову олію, підфарбованою какао, як іноді роблять кондитери. Через усі ці фактори витратила близько року, перед тим як клієнтам запропонувати дійсний варіант цукерок — із зеленої гречки з додаванням меду, насіння, покритих шоколадом.

Як завоювала серця покупців?

На етапі прототипу HrechkaSweets Оксана думала, що покупцями стануть сумчани віком 25-45 років, які багато подорожують, мають стосунок до виставок та інших заходів, де солодощі стали б у нагоді.

Як виявилось, каже Оксана, насправді все інакше: її клієнти — від 18 до 55 років і більше, як студенти, так і підприємці. Всі вони купують зазвичай одну коробку цукерок — за 150 грн (16 штук), найчастіше з осені до новорічних свят та у другій половині літа. Все інше вважається міжсезонням. Однак у нас зростає кількість корпоративних замовлень — наразі вже 20%. Тобто, приватних — 80%.

“Таких результатів я досягла завдяки правильному просуванню продукту — бюджетів на рекламні кампанії не витрачала, розказати про мою продукцію допомогли особисті контакти і рекомендації. Напевне, тому про нас багато хто дізнався як в Україні, так і за її межами”, – ділиться Оксана.

Зараз у її планах запустити власне виробництво та потрапити не тільки до невеликих приватних крамниць, кав’ярень, а й до ритейлу. А вже за 2 роки — експортувати. Разом з цим — збільшити кількість найменувань як у чорному, так і білому шоколаді.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: