Який подарунок не розцінять як хабар?

24.12.2018

Статтею 23 Закону України «Про запобігання корупції» визначені основні аспекти, що стосуються отримання подарунків особами, уповноваженими на виконання функцій держави.

Напередодні Новорічних та Різдвяних свят варто згадати про окремі заборони, що існують під час отримання подарунків.

Закон визначає власне саме поняття подарунка (це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, які отримуються безкоштовно, або за ціною нижче мінімальної ринкової).

Першочергово слід звернути увагу на те, що заборонено отримувати подарунки від підлеглих осіб (тих, які перебувають в підпорядкуванні), а також у зв’язку з виконанням обов’язків державного службовця (наприклад, під час здійснення державного нагляду).

У той же час, Законом дозволяється отримувати подарунки, що відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність (окрім вищезазначених випадків). Щоправда навіть тут існують обмеження для держслужбовців. Так, вартість подарунка не може перевищувати розміру 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на день прийняття дарунка (станом на 01.12.2018 – 1921 грн.). Також сукупна вартість подарунків отриманих від однієї особи (групи осіб) протягом року не може перевищувати 2 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня поточного року.

Разом з тим, зазначені обмеження не поширюються на подарунки, які

– даруються близькими особами;

– одержуються як загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси.

Варто також нагадати, що у разі надходження пропозиції щодо неправомірної вигоди або подарунка, незважаючи на приватні інтереси, особи, уповноважені на виконання функцій держави, зобов’язані невідкладно вжити наступних заходів:

–  відмовитися від пропозиції;

–  за можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію;

–  залучити свідків, якщо це можливо, у тому числі з числа співробітників;

–  письмово повідомити про пропозицію безпосереднього керівника (за наявності) або керівника відповідного органу, підприємства, установи, організації, спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: