Сумчан шокували платіжки за газ зі зміненими нормами

26.12.2018

З листопада «Сумигаз» нараховує більші норми споживання газу споживачам, які не мають газових лічильників. Попередні норми 27-го листопада скасував Верховний Суд України. Перші платіжки сумчани отримали минулого тижня.

Наталія Карпенко живе у квартирі без газового лічильника. Газ використовує тільки для приготування їжі. Минулого місяця за користування плитою сплатила 42 грн. Зараз отримала нову платіжку з майже втричі більшою сумою – 158 грн. На звороті квитанції також зазначено, що пенсіонерка заборгувала близько 1350 грн.

“Наскільки це вразливо, ви уявіть собі, особливо, ті, в кого субсидії. Вони будуть змушені оце заплатити, інакше потраплять в число боржників і їм приберуть субсидію”, – бідкається сумчанка.

Квитанції зі збільшеними нормами споживання газу отримали й сусіди жінки. Розповідає Олександр Похвалений, мешканець будинку по вул. Котляревського, 28: “9,8 м газу на одну людину на приготування їжі, а ось влітку будуть уже брать 18,3. Це наче я при наявності у себе бойлеру грію собі воду газом”.

За нормами, які повернули, 18,3 куб м на одну людину за місяць мають сплачувати домоволодіння з газовою плитою та газовою колонкою. За 9,8 куб м – абоненти, які користуються тільки газовою плитою.

Речниця ПАТ «Сумигаз» Анастасія Шимаріна так прокоментувала ситуацію : “Норми скасовуються з серпня, коли було рішення Апеляційного суду, але враховуючи ситуацію, ми виставили у платіжках лише з листопада поточного року. Яким чином буде вирішуватись питання щодо перерахунку за попередні періоди, які Верховним Судом визнані неправомірними, це буде вирішуватись на державному рівні. Ці суми не виставлені до сплати – вони виставлені винятково інформативно”.

На Сумщині платіжки з новими нормами споживання газу отримали 32 тисячі 600 абонентів.

До Постанови Верховного Суду від 27 листопада 2018 року, люди платили за 3,3 куб м на людину в місяць, якщо використовували газ тільки для приготування їжі. Зараз Кабмін розглядає нові норми. Зокрема, планується, щоб із весни по осінь такі споживачі платили за 5,8 куб м газу з людини на місяць, у зимовий період – за 8,8 куб м.

https://tv.sumy.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: