Сумському водоканалу загрожує відключення

28.12.2018

На останній в цьому році сесії Сумської міськради депутати прийняли звернення до керівництва країни з проханням відстрочити вступ у силу Закону «Про ринок електроенергії», який може привести до серйозної дестабілізації роботи нашого КП «Міськводоканал» та як наслідок – залишити без води ціле місто.

Згідно зі згаданим законом, який був прийнятий ще в квітні 2017 року, усі підприємства водопровідно-каналізаційного господарства та теплопостачальні організації повинні до 1 січня 2019 року укласти з постачальниками електроенергії нові договори – на умовах 100%-ї передоплати і з дотриманням Закону «Про державні закупівлі». Однак провести процедуру закупівлі електроенергії належним чином неможливо, тому що енергопостачальні компанії не хочуть брати участь у цих торгах і не подають заявок. Така ситуація склалася через те, що тарифи водо- і теплопостачальних підприємств не покривають усіх їх економічно обґрунтованих витрат. Коли підвищується вартість енергоносіїв, автоматичного підвищення їх вартості в тарифах підприємств не відбувається. Як наслідок – гострий дефіцит коштів ставить під загрозу проведення розрахунків за спожиті енергоносії навіть за фактом, не кажучи вже про передоплату.

Тому сумські депутати просять ВР, Кабмін, Мінрегіонбуд і НКРЕКП відстрочити введення в дію Закону «Про ринок електроенергії» в частині переукладення договорів з енергопостачальними компаніями до 1 квітня 2019 року. А за цей час – внести зміни в правила роздрібного ринку електроенергії, затверджені постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року, включивши водоканали й теплопостачальні підприємства до переліку споживачів, які мають право на поставку електроенергії на умовах універсальної послуги (як для побутових і малих непобутових споживачів, тобто з оплатою спожитої електроенергії). Також депутати просять розробити нормативно-правову базу, яка б захищала підприємства критичної інфраструктури від відключення електропостачання, і внести зміни в порядок формування тарифів таких підприємств, передбачивши автоматичне коректування в тарифах витрат на електроенергію і газ у разі зміни вартості цих енергоносіїв.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: