На Сумщині програма з монетизації субсидій розпочнеться з 1 січня

30.12.2018

Із 1-го січня субсидії в Україні монетизують. Тобто розрахунки за спожите надавачами комунальних послуг вестимуть живими грошима. Рішення про таке ухвалили під час засідання Кабміну 28 грудня.

Про те, як працюватиме нова система на Сумщині, розповіла заступниця директора обласного департаменту соцзахисту населення Людмила Мусіяка:

“Якщо зараз субсидія надається в безготівковій формі, розподіляється на різні організації пропорційним нарахуванням, то у новій програмі це буде загальна сума субсидії, і в першу чергу буде оплачуватись опалення. Обов’язковою умовою подання та заповнення заяви є номер мобільного телефону для того щоб “Ощадбанк” зміг повідомляти громадян стосовно тієї субсидії, що надійшла, та коштів, які залишились на рахунку після сплати за комунальні послуги. Отримати готівкові кошти можна буде виключно після закінчення опалювального чи не опалювального сезону, якщо залишились вони такими, як не використана субсидія”.

За словами Людмили Мусіяки, ті жителі області, які на сьогодні отримують субсидію, – у перший етап програми не потрапляють. Це близько 200 тис. людей. Вони зможуть потрапити до другого етапу у травні, після перерахунку субсидій.

Монетизація проходитиме в три етапи. Перший триватиме з 1 січня; другий почнеться з травня, третій стартує у жовтні – до кінця року на нову схему розрахунків мають перейти всі отримувачі субсидій.

Монетизація субсидій:

І етап: із січня 2019 року – для людей, які будуть звертатися вперше

ІІ етап: із травня 2019 року – для тих, кому буде призначено субсидію на неопалювальний період 2019 року, а також для одержувачів пільг

ІІІ етап: з жовтня 2019 року монетизація має охопити всіх жителів, які отримують субсидії

На кожного одержувача субсидії автоматично відкриють персональний обліковий запис в Ощадбанку – державній фінансовій установі. З нього за послуги списуватимуться гроші (без комісійних).

На думку аналітика з питань житлово-комунального господарства Асоціації міст України Олега Гарника, нова схема взаємовідносин, зокрема, між державою та надавачами послуг, може бути успішною за двох умов:

“Протягом останніх років у нас складалась заборгованість перед постачальниками житлово-комунальних послуг. Критичним моментом це був квітень, коли ця заборгованість досягала близько 30 млрд грн. Якщо говорити за цей рік, через скорочення і верифікацію субсидіянтів, сума заборгованості зменшилась: на кінець року буде складати 6 млрд грн. Перше питання це – наявність коштів у державному бюджеті для розрахунків. Якщо їх передбачать достатньо, це суттєво змінить ситуацію.

Друге питання – сам механізм розрахунків. Якщо, наприклад, кошти зайшли в обласне управління фінансів, як мінімум, потрібна доба для того, щоб отримати кошти, отримати інформацію і направити. Якщо у нас скорочується ланка на обласне і міське управління, управління соціального захисту – на три ланки, то, фактично, механізм повинен бути ефективнішим. Але ми не знаємо, наскільки спрацьовувати буде «Ощадбанк», наскільки він буде оперативно реагувати, оскільки ми розуміємо, що для звичайного банку (навіть, державного) це значний ріст об’єму операцій”.

За планом Мінсоцполітики, все, що залишиться після оплати комунальних послуг протягом року, за результатами опалювального сезону, одержувачі субсидій зможуть забрати з банку готівкою. Для цього треба мати або оформити картку в “Ощадбанку”.

https://tv.sumy.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: