Відключенням комунального освітлення привітало сумчан з Новим роком Сумиобленерго

02.01.2019

З ліхтарями вимушені добиратися до ліфтів і сходинок з 1 січня 2019 року жителі багатоквартирних будинків в Сумах.

Справа в тому, що з 1 січня 2019 року набула чинності постанова НКРЕКП №2010 від 21 грудня 2018 року, яка скасовує постанову від 26 лютого 2015 року, за якою тарифи на електроенергію, яка використовується для технічних цілей у багатоквартирних будинках і гуртожитках (для роботи ліфтів, підкачувальних насосів, переговорних пристроїв, освітлення під’їздів, сходових клітин тощо) встановлювалися на тому ж рівні, що і для населення.

Тепер вони встановлені на тому ж рівні, що і для юридичних осіб, тобто за комерційними розцінками, а це – майже в два рази більше.

“Проблема полягає в тому, що оплата комунальної електроенергії в багатоквартирних будинках проходить через жеки (мешканці платять її жекам в складі квартплати, а жеки перераховують Обленерго) і закладена у них в тарифах, – говорить директор департаменту інфраструктури Сумської міськради Григорій Яременко. – І вже на початку січня жеки мають зробити авансові платежі за комунальну електроенергію за новим тарифом – 3,1 грн., При тому що в тарифах, які затверджені виконкомом, у них на сьогодні закладена колишня вартість електроенергії – 1,68 грн. Не кажучи вже про ОСББ і гуртожитки, мешканцям яких, згідно з цією постановою, тепер взагалі доведеться платити за всю електроенергію за комерційними розцінками. Торкнуться ці зміни також і садових товариств, і автогаражних кооперативів».

На позачерговій сесії Сумської міськради 27 грудня 2018 р. депутати прийняли звернення до Президента, Кабінету Міністрів , НКРКП щодо скасування постанови Націкомісії від 21.12.2018 р. № 2010 «Про внесення змін до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню, з 01 березня 2017 року».

Депутати повідомляють, що сумчани, які проживають в багатоквартирних будинках і гуртожитках, обурені тим, що повинні тепер абсолютно необгрунтовано платити за комунальну електроенергію майже в два рази більше, що може, на думку депутатів, привести до житлово-комунального колапсу.

«..НКРЕКП вважає, що електроенергія, яка використовується населенням для загальних потреб окремо від особистого споживання у власній квартирі, вже не вважається потребою людей, – йдеться в тексті звернення. – Але, згідно ст.9 Закону «Про особливості реалізації права власності в багатоквартирному будинку», уповноважена особа, ОСББ та управителі в багатоквартирному будинку – це тільки представники співвласників квартир в силу закону, а послугу споживають люди, які проживають в цих будинках … Крім того, ст.22 Закону «про ОСББ» говорить про те, що об’єднання співвласників оплачує холодну і гарячу воду, теплову та електроенергію, природний газ, комунальні послуги за тарифами, встановленими для населення, крім частини таких послуг, яка оплачується власниками нежитлових приміщень».

http://xpress.sumy.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: