У Сумах – рекордні черги на отримання субсидій

12.01.2019

Люди стоять, сидять, штовхаються та нарікають на час, витрачений на оформлення документів у міському управління соціального захисту населення.

Причину такого ажіотажу в соцзахисті пояснюють так – після новорічних свят всі кинулися оформляти документи на монетизацію субсидій.

“На даний час ми розпочали прийом документів із січня, хоча постанова ще офіційно не опублікована стосовно монетизації, але ми вже перший етап розпочали, ведемо прийом заяв”, – говорить начальник відділу прийому громадян управління соціального захисту населення м. Суми Наталія Герасименко.

Другу годину в чергах провела Анна Петрівна. Жінка живе сама. Із доходів – лише пенсія. Тож платити самотужки за комунальні послуги, говорить, не в силах. “У нас лічильник стоїть у домі, то за минулий місяць було 400 гривень до сплати за тепло. І це при тому, що в мене 29 квадратів житлової площі. У цьому місяці десь 900 гривень буде”, -говорить Анна Зінченко.

Що означатиме монетизація, яка починає діяти з 2019 року, поки жінка не розуміє. Утім, переконана, що навіть тих коштів не вистачатиме на оплату всіх послуг.

В управлінні соцзахисту пояснюють, поки що й самі не можуть пояснити, як саме відбуватиметься процес нарахування коштів для отримувачів субсидії, скільки саме це буде грошей тощо. Поки що йде прийом заяв.

МОНЕТИЗАЦІЯ СУБСИДІЙ

Що це означає?

Одержувачу треба подати заяву в орган соцзахисту населення і дати дозвіл на обробку персональних даних банком.

Потім відбувається електронний обмін інформацією між органом соціального захисту, Мінсоцполітики, банком і підприємством, яке надає послугу.

На кожного одержувача субсидій буде відкритий рахунок в банку, імовірно в «Ощадбанку», куди зараховуватимуться кошти.

З цього рахунку гроші будуть списуватися для надання субсидій.

Якщо споживач витратив менше коштів, ніж передбачено існуючими нормами, то залишок після завершення опалювального сезону перекладається на особистий рахунок споживача. Для цього йому необхідно відвідати відділення банку і написати заяву, пояснюють в міністерстві.

Споживач зможе користуватися цими грошима на власний розсуд. Але це можливо тільки при відсутності заборгованості за сплату комунальних послуг.

Субсидії планується монетизувати в три етапи

З 1 січня 2019 року відбудеться монетизація для домогосподарств, які звернуться за субсидіями з новим пакетом документів (близько 100-150 тис. Домогосподарств);

З 1 травня 2019 року — монетизація для домогосподарств, яким субсидія призначена на неопалювальний період 2019 го;

З 1 жовтня 2019 року — повний перехід на монетизацію.

spec-kor.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Зранку на Великописарівську громаду скинули вибухівку з БпЛА
23.04.2024 У Глухові зіткнулися два легковика, від удару одна з автівок приземлилася на дах
23.04.2024 Сумчанка 500 днів чекає на повернення чоловіка, який зник безвісти на Донеччині
23.04.2024 У Сумській області майже на 8 мільйонів гривень збільшили видатки на підтримку Сил безпеки та оборони
23.04.2024 У Сумах судитимуть адвокатку, яка підбурила до підкупу суддів апеляційного суду Сумщини
23.04.2024 У поліції показали наслідки обстрілів Великописарівської громади

Коментарі: