Сумські науковці вигадують екзотичні страви з українських овочів

12.01.2019

Експериментує над смаками доцент кафедри харчових технологій Сумського аграрного національного університету Дмитро Бідюк.

Винахідники розробили цілу лінію продукції корисних снеків та чіпсів. А морква зі смаком апельсина або буряк зі смаком вишні – здивують навіть гурманів.

Експерименти над овочами науковці сумського вишу почали ставити після поїздки до Данії на конкурс екопроектів. “Коли я був у Данії на конкурсі “Універсал стартап”, то нас один день годували здоровим перекусом. Давали снеки, овочеві, фруктові, і ми це все записали соком. Звичайно після цього перекусу в шлунку було дуже дуже добре”, – розповів Дмитро Бідюк.

Приїхавши додому, науковці самі почали експериментувати над смаками.

Компоненти підбирали таким чином, аби овочі та фрукти підходили за смаком. Наприклад, до моркви пасує апельсин та абрикос, до буряка – вишня, полуниця і малина.

“Беремо апельсиновий сік, в якому ми потім будемо замочувати моркву. Під час замочування моркви у соці. Оскільки у соці є цукри, відбувається процес, коли цукри заходять у моркву, а вода з моркви виходить. Тоді вона за смаком стає схожою на апельсин після висушування”, – говорить Дмитро Бідюк.

Для висушування науковці послуговуються вакуумною сушаркою, яку також змоделювали в лабораторних умовах. Її переваги – в економності. “Установка дозволяє заощадити енергоресурси, бо чим нижче вакуум, тим вище температура кипіння рідини. Тому при 40 градусів відбувається сушіння речовини. Якщо взяти при порівнянні конвертину сушарку, то вона овочі сушить 2 дні, а ця – за 8 годин”, – розповідає доцент кафедри інжереної технології харчових виробництв аграрного університету Сергій Сабадаш.

Також вона максимально зберігає корисні речовини в продуктах за рахунок нижчих температур сушіння.

РЕЦЕПТ КОРИСНИХ ЦУКАТІВ ІЗ МОРКВИ від Дмитра Бідюка

Для того, щоб отримати корисні чіпси та цукати з моркви, потрібно овочі почистити, вимити, нарізати дольками або смужками.

Замочити у купованому соці апельсина або самостійно зробити сок.

Залишити на кілька годин. Чим довше, тим насиченіший смак буде. Викласти окремими скибочками на деко та поставити в сушарку. У вакуумній сушарці цей процес займе кілька годин, у звичайній домашній – близько доби.

Для виробництва 100 грамів моркви зі смаком апельсина знадобиться 2-3 морквини, а це близько 5 гривень. Та великий апельсин – приблизно 6 гривень. Також можна використовувати вже готовий сік. Собівартість готової продукції таким чином складе до 12 гривень, якщо враховувати електровитрати.

Дмитро Бідюк переконаний, що альтернативний еко-перекус не зможе витіснити повністю традиційні сухарики та чіпси, але дасть змогу обирати самим, що саме вживати.

spec-kor.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: