Мати загиблого підлітка із Сумщини приїхала до Харкова по справедливість

17.01.2019

Будь-яка судова система недосконала. Іноді трапляються справді дивні казуси. Наприклад, через те, що не набралося трьох суддів, що відповідають певним критеріям, апеляційні скарги жителів Сумщини мають розглядати харківські служителі Феміди. Ситуація могла б викликати посмішку, але навряд чи справа про загибель 15-річного хлопця може викликати щось, окрім жалю та скорботи.

Ще наприкінці вересня 2017 року учня сумського коледжу на «зебрі» збила автівка. Сталося це у його рідному місті з романтичною назвою Лебедин. За кермом був 24-річний місцевий мешканець В. Тимошенко. Він збив хлопчину на переході і той миттєво загинув від отриманих травм. Місцевий суд засудив необачного водія до 5 років за гратами. Але вже на протязі року після винесення вироку він не лише не сидить за гартами, а й далі їздить на автівці. Чому так? Все дуже просто — адвокат Тимошенка подав на апеляцію. Тоді й виявилося – у Сумах не знайдеться трьох суддів, що не брали участі у різноманітних етапах слідства у справі загиблого Сергія. Тому розгляд апеляції сторони захисту було перенесено до Харківського апеляційного суду. Між іншим, сторона обвинувачення, а саме прокурор, теж подав апеляцію – він вимагав суворішого покарання для водія, що спричинив смерть підлітка.

До суду Юлія Осадчук (так звати мати Сергія) приїхала у супроводі чималої групи підтримки. Вона складалася із друзів та родичів хлопця. Всього біля трьох десятків чоловік. Вони принесли із собою плакати із вимогами «покарати вбивцю» та фотопортрети Сергія. Також на засідання прийшли і представники «Національних дружин».

— Я звернулася до різних партій та громадських організацій у Харкові. Я хотіла, аби до цієї справи було чим більш уваги з боку суспільства та ЗМІ. Вважаю, що це забезпечить справедливе рішення суду. Я хочу, щоб той, хто вбив мого сина, отримав своє покарання, — пояснила Юлія.

Як виявилося її заклик відгукнулися у партії «Національний корпус», але бути присутніми на засіданні доручили братнім «Нацдружинам». Насправді, інтерес до «сумської» справи у харківських націоналістів цілком обґрунтований.

— Сумщина разом із Харківською, Луганською, Донецькою та Полтавською областями входять до сфери відповідальності нашої під організації «Терен Схід». Тому ми не могли стояти осторонь цього, тим більше, коли нас попросили про допомогу, — каже представник «Національних дружин» Анатолій Ольховик.

Він зауважив, що присутність членів його організації зазвичай позитивно впливає на суддів та чиновників. Ті приймають рішення з огляду на те, що націоналісти звикли досягати справедливості попри все.

Важко сказати напевне, чи саме присутність «Нацдружин» вплинула на рішення суддів. Після того, як було заслухано обидві сторони, апеляційний суд відхилив апеляцію прокурора, а сторона захисту змогла лише частково змінити формулювання свого вироку. З нього прибрали декілька несуттєвих пунктів, що ніяк не зменшать 5 років, які має отримати обвинувачений.

— Ми програли, — коротко резюмував рішення суду адвокат, тихо звертаючись до обвинуваченого Тимошенко.

Але судова тяганина може тривати ще й надалі. Цілком ймовірно, що сторона захисту подасть касацію до Верховного Суду України. Для цього в них є ще тиждень. Якщо касацію не буде подано, Тимошенко буде заарештовано поліцією.

Юлія Осадчук побоюється, що той за цей час може виїхати за кордон, аби уникнути в’язниці. Та каже, що цьому можуть посприяти його впливові родичі із Сумщини.

insidernews.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: