На Сумщині людей нервує плутанина із субсидіями

23.01.2019

Ситуація, яка в цьому році склалась з субсидіями, можна сказати, нервово-паралітична. Ми не беремо до уваги тих, хто взагалі не отримав субсидії через приписаних онуків чи сина, який був за кордоном. Знаємо приклади, коли пенсіонери мусять платити за комуналку більше, ніж вся пенсія. Держава так намудрувала із сумами платежів, що народ вже третій місяць не може до пуття зрозуміти, що саме треба платити?

Деякі люди, пам’ятаючи практику минулих років, восени економили газ, щоб субсидія перекрила грошима наступний місяць. Але знову не тут то було.

” Нашій сім’ї призначена субсидія на газ на суму 3,8 тис. грн. В жовтні використали невелику частину, бо було ж не холодно і чоловік підтоплював дровами. Думалося ж: зекономимо на холодні місяці, щоб було менше платити тоді. І ось принесли платіжку за листопад, там стоїть переплата (тобто, нами зекономлене) 3 тисячі. Раніше зекономлена сума перекривала наступний місяць, і всі знали, якщо в тебе «по мінусах», то ти нічого не винен. Але в цьому році все інакше: незважаючи на переплату, обов’язковий наш платіж – 846 грн. – все одно маємо сплатити. А як пояснили мені в районному управлінні соцзахисту, зекономлене можна використати на наступний місяць, але лише кубами газу. А обов’язкову плату треба платити щомісяця, вона у кожного своя, вираховують від доходу. Виходить, що люди економлять, у них на рахунках є залишки, але ними реально скористатись не можна, кожен місяць все одно плати живі гроші. Для чого тоді економія? А найцікавіше, що переплата, яка назбирається у вас до кінця опалювального сезону, буде повернута державі. От така субсидія”, – розповіла  мешканка Глухівського району 52-річна Світлана.

Деякі жителі взагалі вирішили відмовитись від допомоги держави. Ось що розповіла 41-річна Тетяна, жителька одного з сіл Глухівщини:

“Назначили мені субсидію на газ рівно в тисячу гривень. При цьому виявилось, що обов’язковий платіж, який ми повинні сплачувати кожного місяця, складає 2,5 тис. грн. В листопаді нагазували на 1700 грн. По логіці, від цієї суми нам повинні були відмінусувати 1 тис. грн субсидії і до сплати було б 700 грн. Але ні. Якщо напалив менше вказаної обов’язкової плати, то заплати фактичну суму. Де в цьому алгоритмі дівається моя тисяча субсидії – так і не зрозуміло. Тому я вирішила не витрачати більше нервів на ці підрахунки і написала відмову від субсидії, будемо палити дровами, так нам дешевше”.

Людей дуже нервує ще й той факт, що компанії, які надають послуги, зокрема, газова служба та обленерго, не спромоглися скласти чіткі зрозумілі квитанції, тобто кінцеву суму до сплати з першого разу ніхто не може визначити.

” Ось мені принесли у тому місяці за електроенергію «До сплати» 52,3 грн, я їх і заплатила. Але в цьому – виявився борг. Коли донька стала розбиратися, то виявилось, що споживачі самі повинні до графи «До сплати» плюсувати ще обов’язковий платіж, який надрукований нижче. Ну навіщо так знущатись і заплутувати людей?! Я впевнена, що в цій плутанині, навіть, молодь не все розуміє, а про пенсіонерів я вже зовсім мовчу”, – обурюється пенсіонерка Віра Павлівна.

Найнебезпечніше в субсидіальній епопеї цього року те, що багато хто з людей жодного разу не сплачував обов’язкову частку платежу, вважаючи, що це робити не треба, бо субсидія перекриває все. Тепер таким домогосподарствам може загрожувати відміна субсидії взагалі. Бо, відповідно до законодавства, якщо у субсидіанта накопичився борг по основній частці платежу, що перевищує три прожиткові мінімуми (340 грн), то управління соцзахисту, отримавши списки боржників від обслуговуючих компаній, повинне позбавляти боржника субсидії.

Якщо ж компанії не подадуть такі списки, то в кінці субсидіального періоду – в травні – виставлять борги громадянам по несплаченим обовязковим часткам. І сума за півроку там назбирається дуже немаленька. Тому соцпрацівники в черговий раз наголошують: ті, хто отримує субсидію, мають щомісяця сплачувати обов’язкову частку платежу, щоб не виникло надалі непорозумінь.

https://nedelya.info/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: