За тиск на суддю першого заммера Сум не судитимуть

28.01.2019

Апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу прокуратури на ухвалу Зарічного районного суду м. Суми, якою суд першої інстанції закрив кримінальне провадження відносно заступника Сумського міського голови Володимира Войтенка в частині пред’явлення обвинувачення за ч. 3 ст. 27 ч. 1 ст. 376 КК України (Втручання в діяльність судових органів). Сторона обвинувачення інкримінувала посадовцю організацію впливу на суддю Сумського районного суду Ігора Дашутіна з метою винесення ним неправосудного рішення. Приймаючи рішення про закриття кримінального провадження за вказаною статтею, суд першої інстанції керувався  п.2 ч.2 ст. 284 КПК України, а саме посилався на відмову прокурора від підтримання державного обвинувачення.

Разом з тим, прокурор під час судового засідання в суді апеляційної інстанції зазначав, що не відмовлявся від обвинувачення. Під час судового розгляду було змінено обвинувачення, пред’явлене особі, а тому суд допустив порушення, закриваючи кримінальне провадження.

Проти задоволення апеляційних вимог виступав захисник заступника міського голови. Свою позицію аргументував тим, що прокурор надав суду обвинувальний акт зі зміненим обвинуваченням, виключивши в ньому лише один епізод за ч. 3 ст. 27 ч. 1 ст. 376 КК України. Разом з тим, зміна обвинувачення передбачає або зміну правової кваліфікації діяння, або  зміну обсягу обвинувачення. Вилучивши із обвинувального акта лише одну статтю, прокурор фактично відмовився від обвинувачення за нею. Крім того, судом першої інстанції було з’ясовано думку потерпілого. Він надав суду заяву, в якій зазначав, «що досудове розслідування було проведено не належним чином, не з’ясовані всі обставини справи, докази були зібрані з порушенням належної правової процедури, а тому потерпілий не дає згоди на підтримання обвинувачення і не бажає підтримувати обвинувачення за ч. 3 ст. 27 ч. 1 ст. 376 КК України».

Розглянувши матеріали справи, апеляційний суд залишив без змін рішення суду першої інстанції. Виходив із того, що місцевим судом було дотримано вимог чинного законодавства.

Довідково: У 2015 році до Зарічного районного суду м. Суми надійшов обвинувальний акт відносно заступника Сумського міського голови. Сторона обвинувачення інкримінувала посадовцю вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 128, ч. 1 ст. 357, ч.2 ст. 361, ч. 3 ст. 27 ч. 1 ст. 376 КК України. Розгляд справи за іншими статтями обвинувачення наразі триває в суді першої інстанці, повідомляє прес-служба суду.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: