Микола Войтенко: Українські пенсіонери входять до десятки найбідніших у світі

31.01.2019

За статистикою українці отримують найнижчі пенсії в Європі і більша частина пенсійного населення перебуває за межею бідності. За неї їх загнали високі тарифи, захмарні ціни навіть на соціальні продукти харчування, дорогі ліки. Середня пенсія на Сумщині у грудні 2018 року становила 2338грн.

Депутати обласної ради говорять, що, згідно з американськими рейтингами, Україна потрапила до десятки найгірших країн світу по комфортній пенсії. Поряд з нами – Ангола та Алжир.

Заступник голови фракції Опозиційного блоку в Сумській обласній раді Микола Войтенко каже, що понад 55% наших пенсіонерів отримує пенсію нижче прожиткового мінімуму. «Ще 25% — в межах прожиткового мінімуму чи на 50-100 грн більше. Ті мізерні підвищення, про які так «браво» декларує влада, «з’їла» інфляція. Пенсія протягом минулого року підвищилася на 6%, а тарифи на ЖКГ – на 20%, продукти харчування – на 10%. Тобто суцільні злидні, соціальний геноцид і знищення людей пенсійного віку. Як виживати старим людям?», — задається питанням політик.

За стандартами ООН, мінімальний рівень забезпечення на одну людину встановлено в розмірі 5 доларів на день. Таким чином, щомісячний прожитковий рівень і, відповідно, пенсія, мали б складати еквівалент 150 доларів.

«Якщо порахувати пенсійні виплати у доларовому еквіваленті, то в 2014 році при «злочинній владі» мінімальна пенсія складала 119 доларів, а при так званих «реформаторах» станом на 1 січня 2019 року – 54 долари. Як результат, мільйони українських пенсіонерів за останні 5 років опинилися за межею абсолютної бідності. У той час, коли старі люди протягують руки до перехожих і просять хліб, представники влади розгулюють Мальдівами, ховають награбоване в офшорах і при мільярдних статках просять милостиню у всього світу», — зазначає обласний депутат.

Вихід опозиціонери вбачають у відродженні економіки, відновленні виробництва, поверненні кадрів із-за кордону, на чому наголошує і Юрій Бойко – лідер «Опозиційної платформи – За життя!». Якщо цього не зробити, є ризики розбалансування пенсійного фонду і, як результат, ще більшого зниження рівня життя наших пенсіонерів.

«А змінити щось можна лише з новою владою. Сподіваюся, що люди це вже зрозуміли і зроблять свій вибір при обранні нового президента», — упевнений Микола Войтенко

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: