Тамара Іщенко: Українських жінок хвилюють питання подолання гендерних стереотипів

04.02.2019

У Києві відбувся телеміст українських жінок-лідерів, організований KYIV GLOBAL SUMMIT, які разом з жінками Великобританії, Грузії, Литви та інших країн, об’єднались для обговорення стратегії розширення жіночого політичного представництва.

5 великих міст України прийняли гостей із різних регіонів України. Сумчани працювали у студії Харкова. З підтримкою жіночих ініціатив, з вітанням жіноцтва України виступив почесний гість – Перший Президент України Леонід Кравчук.

Предметом дискусії, жвавого обговорення представниць регіонів – жінок різних професій, релігійних і політичних поглядів стали питання, які не сходять з порядку денного у житті українського суспільства. Серед них: жіноче лідерство у політиці, громадських рухах і об’єднаннях, стратегія розширення жіночого політичного представництва. Звичайно, поза увагою жінок не залишилися подальша діяльність у миротворчому процесі, посилення ролі у переговорних процесах, оцінка ситуації у зв’язку з так званими реформами.

«Жінки з регіонів, які добре знають ситуацію і проблеми на місцях, виступили з пропозиціями, що лягли в основу резолюції. Онлайн-голосування показало, як кардинально розходяться позиції влади в оцінці ситуації в країні, ходу реформ і тих, хто вимушений з цим жити і стикатися щодня. Це той когнітивний дисонанс, що формує у суспільстві атмосферу напруженості, недовіри до інститутів влади, відсутності бачення позитивних змін у майбутньому, будь-яких перспектив розвитку», — зазначила представниця Сумщини, співголова Національної платформи «Жінки за мир» Тамара Іщенко.

Вона наголосила, що хвилюють українських жінок і питання подолання гендерних стереотипів у соціально-економічному житті українського суспільства. «Професіоналізм жінок, їх виробничий і життєвий досвід повинен використовуватися не тільки на нижчих щаблях влади, — переконана Тамара Іщенко. — Квотний принцип 50 на 50 повинен запрацювати і при прийомі на роботу, і визначенні рівня заробітної плати, і обранні на високі державні посади. Жінки вміють давати раду собі, беруть відповідальність за сім’ю, дітей, тому зуміють дати раду і при вирішенні серйозних державних задач».

100 років тому жінки поряд з відстоюванням свого права на роботу, гідну оплату праці, освіту, захист і безпеку своїх дітей, забезпечення рівних можливостей з чоловіками у різних сферах життя, вибороли своє право обирати і бути обраними. До речі, цій даті і був присвячений телеміст.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: