Влада Сум відмовилася фінансувати медичні об’єкти спільного використання

04.02.2019

Питання виділення додаткових коштів для фінансування медичних працівників обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф вирішували під час особистого прийому громадян першого заступника голови облдержадміністрації Вадима АКПЄРОВА.

Директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолій АЛЕКСАНДРЕНКО зазначив, що міська влада Сум навідріз відмовилася від фінансування їхнього закладу, мотивуючи свою відмову зміною юридичної реєстрації цього центру. У той час, коли центр обслуговує 40% жителів саме міста Суми.

За словами директора, велике навантаження, складні умови праці та низька заробітна плата у центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф призвели до того, що за три роки кадровий склад змінився на 39,6%. Так, якщо протягом 2018 року звільнилося 28 фельдшерів, то вже за перший місяць цього року – 10, що для екстреної швидкої допомоги є катастрофічним.

«Ми багато разів зверталися до міської влади Сум із пропозиціями щодо вирішення цієї проблеми, та, на жаль, жодного результату. Ми розуміємо, що можливості обласного центру у наданні допомоги при невідкладних станах – обмежені, – зазначив Анатолій Александренко. – Маючи працівників, транспорт, обладнання та досвід роботи, ми у змозі взяти цей обсяг роботи на себе, але просимо у міської влади компенсації за медикаменти і пальне. Це дасть змогу уникнути соціальної напруги, яка зараз склалася за таких обставин. Всі мають розуміти, якщо центр буде приймати всі виклики на себе, то це унеможливить надання вчасної допомоги при екстрених ситуаціях, адже із 100% викликів – 30% екстрені, а 70% – невідкладна допомога».

Як повідомив начальник обласного управління охорони здоров’я Сергій БУТЕНКО, закон про екстрену медичну допомогу чітко розмежовує поняття екстрена та невідкладна допомога. В області невідкладна допомога є у 12 районах із 18, у той же час місто Суми не має в жодній із міських лікарень невідкладної медичної допомоги. Також в обласному центрі за нормативами щодо кількості населення має бути 33 машини-бригади, які б надавали допомогу, на сьогодні є лише 15.

Перший заступник голови облдержадміністрації звернув увагу на те, що міська влада Сум постійно відмовляє у фінансуванні й іншим обласним медичним закладам, де більшість пацієнтів – жителі міста.

Вадим Акпєров надав доручення керівництву обласного Департаменту фінансів та управління охорони здоров’я проаналізувати використання запланованих коштів із залишку медичної субвенції та власного ресурсу обласного бюджету, аби винайти можливість (спрямувати кошти) для фінансування медичних працівників обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: