На зустріч із Тимошенко в Лебедин звозили людей автобусами і таксі

05.02.2019

4  учасники виборчих перегонів побували на Сумщині з  початку року. 16 січня у рамках виборчого туру в області з виборцями зустрічався лідер Соціал-демократичної партії Сергій Каплін. Ще троє кандидатів на пост Президента України – Юлія Тимошенко, Валентин Наливайченко та Юрій Бойко – відвідали Сумщину в останній день січня. Про це повідомили спостерігачі ОПОРИ.

Юлія Тимошенко приїхала до Сум на день раніше офіційно оголошеного візиту. Ввечері 30 січня вона зустрілась з журналістами окремих медіа. Оголошення про цю зустріч не було, а обраних журналістів запрошували телефоном.

У коментарі ОПОРІ заступниця голови Сумської обласної організації партії Олена Дяговець сказала, що це була зустріч оффлайн, без камер і без диктофонів за кавою: «Запрошували журналістів, які мали в такий пізній час можливість знайти годинку і прийти на зустріч з Юлією Володимирівною. Фактично не було часу, щоб сісти і по списку всіх повідомити. Запрошували всі ЗМІ, яким встигли додзвонитися, оскільки часу було дуже мало. Публічних анонсів не було, це була зустріч, так би мовити, в закритому режимі».

У повідомленні телеканалу UA:Суми у мережі Facebook був розміщений коментар Олени Дяговець про те, що журналістів, зокрема, цього телеканалу на зустріч не запрошували, бо вони «не працюють з політикою».

Зранку 31 січня Юлія Тимошенко побувала на Лебединщині. ОПОРА повідомляла про пошкоджені борди політичної сили в Лебедині у день її приїзду.

Зустріч з громадою відбувалась у центрі Лебедина. У повідомленні на офіційній сторінці партії зазначено, що на зустрічі були присутні близько 5 тисяч осіб. За офіційними даними поліції учасників масового заходу було близько 1 тисячі.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували автобуси та маршрутні таксі, якими підвозили людей на зустріч із Тимошенко.

Також у місці проведення зустрічі розміщувались намети, де роздавали безкоштовний гарячий чай, пиріжки та суп. На запитання про вартість спостерігачу ОПОРИ розповіли люди в наметі:«Безкоштовно. Пиріжки до чаю, по одному пірожочку. Стакан чая і пірожочок, зараз підвезуть».

За словами спостерігачів, люди, що приїхали на зустріч, тримали таблички з написами Конотоп, Охтирка.

Виступ Юлії Тимошенко тривав близько 40 хвилин. Після завершення заходу частина людей сіли в автобуси і поїхали.

Також лідерка ВО «Батьківщина» зустрілась з громадою с. Голубівка на Лебединщині. За інформацією поліції, там були присутні близько півтисячі осіб. А в Сумах Тимошенко взяла участь у засіданні медичної ради у «Дитячій клінічній лікарні Святої Зінаїди».

Завершився візит Тимошенко зустріччю з громадою с. Хухра, Охтирського району. Дорогою політикиня заїхала до краєзнавчого музею у Тростянці.

У цей же день ще в одному райцентрі Сумщини – Білопіллі – побував кандидат на пост Президента України лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували у день приїзду політика зовнішні рекламні конструкції із зображенням політика без вихідних даних. Сітілайти на вул. 1-го Травня анонсували приїзд політика. Ще 2 листівки, також без вихідних даних, були розміщені на вході до будинку культури, де відбувалась зустріч.

Зустрічав політика на вході до Будинку культури особисто міський голова Юрій Зарко. На зустрічі з Валентином Наливайченком були присутні, за даними поліції, близько 200 осіб.

Ще один кандидат в Президенти України лідер «Опозиційної платформи – За життя» Юрій Бойко побував у с. Чернеча Слобода на Буринщині. Публічно приїзд кандидата не анонсували. Політик відвідав сільську амбулаторію. Кандидата супроводжували депутати Сумської обласної ради Олександр Стрельченко (голова фракції «Опозиційний блок» в обласній раді), Олег Бояринцев (партія «Воля народу», помічник народного депутата України Андрія Деркача). За інформацією відділу комунікації Нацполіції Сумщини, повідомлень про участь політика у масових заходах до поліції не надходило.

16 січня у рамках виборчого туру в області побував лідер Соціал-демократичної партії Сергій Каплін. Він зустрівся із профспілковими активістами ПАТ «Сумихімпром» та інших підприємств, представниками громадськості, ветеранських організацій.

Як зазначає радник з юридичних питань ОПОРИ Павло Романюк, зустрічі кандидатів з виборцями є однією із законодавчо визначених форм передвиборчої агітації, тобто на них поширюються усі встановлені законодавством вимоги до агітації. Зокрема, забороняється будь-яке надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей під час агітаційних акцій. У разі порушення зазначеної вимоги залежно від розміру неправомірної вигоди такі дії можуть містити ознаки адміністративного (ст. 212-10 КУпАП) або кримінального (ст. 160 ККУ) правопорушення. Також забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами, якщо такі зустрічі з виборцями відбуваються в приміщеннях комунальної або державної форми власності. В разі недотримання зазначеної вимоги передбачена адміністративна відповідальність за ст. 212-14 КУпАП. Дуже важливо в ході реалізації права кандидатів на передвиборчу агітацію забезпечувати принцип рівності, що проявляється, зокрема — у разі якщо будинок (приміщення) незалежно від форми власності було надано для проведення передвиборного публічного заходу чи передвиборної агітації за одного кандидата на пост Президента України, власник (володар, користувач) цього будинку (приміщення) не має права відмовити в його наданні на тих же умовах іншому кандидату на пост Президента України.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: