4 лютого набув чинності Закон про зміни до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування

07.02.2019

4 лютого введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування», який дозволить банкам реєструвати право власності на іпотеку, незважаючи на обтяження, а також забезпечить їх доступ до Державного реєстру актів цивільного стану.

Цей Закон застосовується як до відносин, що виникли після введення його в дію, так і до відносин, які продовжують існувати.

Виключенням є нові вимоги до договору про задоволення вимог іпотекодержателя або у відповідному застереженні в іпотечному договорі: нова редакція частини четвертої статті 36 Закону «Про іпотеку» застосовується виключно до договорів і угод, укладених після 4 лютого. Зокрема передбачено, що після завершення позасудового врегулювання будь-які наступні вимоги іпотекодержателя щодо виконання основного зобов’язання боржником — фіз- або юрособою є недійсними, якщо інше не визначено договором іпотеки чи договором про надання кредиту, чи договором про задоволення вимог іпотекодержателя.

Також Закон зобов’язує іпотекодержателя звернутися до державного реєстратора із заявою про державну реєстрацію припинення іпотеки не пізніше 14 днів з дня повного погашення боргу за основним зобов’язанням. Достовірну та оперативну інформацію про початок та хід реєстраційної процедури стосовно об’єктів іпотеки можна отримати, зареєструвавшись на платформі SMS-Маяк Іпотека.

Якщо іпотекодавцем предмет іпотеки було реконструйовано або щодо нього було проведено самочинне будівництво (споруджено нові будівлі, споруди тощо на земельній ділянці, що належить іпотекодавцю на праві власності чи перебуває в його користуванні), всі реконструйовані, новостворені об’єкти нерухомості вважаються предметом іпотеки відповідно до іпотечного договору.

Зміни щодо забезпезпечення зобов’язання внесено і до Цивільного кодексу.

Установлено, що ліквідація солідарного боржника — юридичної особи, смерть солідарного боржника — фізичної особи не припиняють обов’язку решти солідарних боржників перед кредитором та не змінюють його обсягу та умов виконання.

Передбачається, що особи, які за одним чи за декількома договорами поруки поручилися перед кредитором за виконання боржником одного і того самого зобов’язання, є солідарними боржниками і відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

Ліквідація боржника — юридичної особи не припиняє поруку, якщо до дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань запису про припинення боржника — юридичної особи кредитор звернувся до суду з позовом до поручителя у зв’язку з порушенням таким боржником зобов’язання.

Законом також визначено, що на період проведення антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей та в Криму, дозволяється посвідчувати будь-які зміни до договору застави та іпотечного договору, укладеного та посвідченого в установленому законодавством України порядку на території АР Крим, міста Севастополя, Донецької, Луганської областей до початку агресії РФ, за місцезнаходженням (місцем реєстрації) однієї із сторін договору на території України, крім Криму, Донеччини та Луганщини.

 

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: