Глухівчани про перспективу створення ОТГ: «Мішелю воно даром не треба»

07.02.2019

Днями у Глухівській РДА відбулося обговорення майбутнього розвитку Глухівщини. Три години учасники міні-форуму хто з розумінням і цифрами, хто з великими емоціями і лозунгами висловлювались про доцільність об’єднання навколо міста всіх поки самостійних сільських рад, а в майбутньому – і приєднання нині виокремлених Березівської і Шалигинської ОТГ.

На порядок денний, крім єдиної громади, було винесено ще й питання створення комунального підприємства. Але перша тема була для присутніх актуальною, тому увага приділялась в основному їй. Головував на засіданні депутат райради Микола Буряк, бо саме він є ініціатором цього питання і головою робочої групи. У президію запросили члена ГО «Асоціації вчених за інноваційний розвиток України» Валерія Борзунова і директора Інституту луб’яних культур НААН України Ігоря Маринченка. До обговорення долучились сільські голови, міські, районні, обласні депутати, голови Березівської та Шалигинської ОТГ, представники місцевої влади.

Микола Буряк у своєму виступі переконував присутніх у важливості об’єднання у велику громаду з центром у Глухові, що це останній шанс зберегти наш район як адміністративну одиницю. Якщо раніше створення ОТГ було добровільним, то укрупнення районів, згідно законодавства, відбуватиметься без участі і рішень місцевих органів самоуправління.

«Якщо нічого не робити, то все наше спільне майно, землі, залишки бюджетів можуть відійти в розпорядження Шосткинської районної ради. Якщо і надалі буде така політика держави, то втратимо багато шкіл, ФАПів, клубів. На мою особисту думку, оптимізація, як її називають, – це рейдерський захват усього рухомого і нерухомого майна. Новостворені ж громади, за законодавством, перебирають на себе майже всі повноваження, що належать до компетенції районних рад. Тому, якщо ми приймаємо рішення про створення ОТГ, то маємо право законно відійти від розділу майна. Створивши одну громаду, отримаємо більше 46 тисяч жителів (без Березівської та Шалигинської ОТГ), 102,2 тис. га землі і багато переваг від держави», – наголошував М. Буряк.

Валерій Борзунов як економіст оперував цифрами та макроекономічними висновками. Він наголосив, що будь-яку справу слід розпочинати з економічного обґрунтування. І, якщо зібрання прийме рішення йти далі в створенні ОТГ, то асоціація допоможе в написанні необхідних планів, розрахунків і проекту стійкого розвитку. Можливо, це буде мікрорегіональний територіальний кластер, який об’єднає ОТГ у рамках стратегії створення конкурентоспроможної громади.

Секретар міськради Олена Демішева зазначила, що місто не проти об’єднання. За її словами – «це чудова ідея». Але ця репліка багатьом здалася нещирою, бо місто рік назад навіть не спромоглось приєднати до себе кілька сіл. Зокрема, заступник голови РДА Володимир Картавий зазначив, що ініціювати створення такої громади і повинен саме Глухів.

«Але так, як місто це робило з Привіллям, то краще б цього не розпочинати зовсім. Ви людей лише віддалили,» – зазначив він.

До речі, міський голова Мішель Терещенко на засідання не з’явився, хоча напередодні був на роботі.

У залі лунало: як можна об’єднуватись з Глуховом, у якому нема ладу в управлінському апараті! Представник Банич Сергій Міщенко відмітив, що ніколи проблеми села не стануть актуальними для міста. Крім того, він зазначив, що сільські сесії рік тому прийняли рішення не йти до Глухова.

Голова Березівської громади Надія Артеменко рекомендує створювати ОТГ плавними кроками, виважено. Звертаючись до Олени Демішевої, вона зазначила:

«Перш ніж брати сміливість і заявляти про об’єднання у єдину громаду, треба створити хоча б Глухівську ОТГ у межах перспективного плану. Це вже надасть багато можливостей».

Підсумувала всі виступи депутат Сумської обласної ради Надія Вайло:

«Спочатку необхідно почути всіх сільських голів, чи хочуть вони такого об’єднання. Якщо хтось один скаже ні, то чи можна буде за законодавством без цієї території створювати ОТГ? Саме рішення про об’єднання в таку громаду – прекрасне, в ньому є раціональне зерно. Але ми пізно це робимо. Маємо час до квітня».

Після нервових, часом незрозумілих дебатів залу було запропоновано проголосувати, чи слід продовжувати тему зі створення об’єднаної територіальної громади з центром у Глухові? Всі присутні проголосували «За».

Було і ще одне важливе зауваження, яке озвучили журналістам кілька учасників зборів на умовах анонімності: «Ми не віримо, що з цього роя щось вийде з однієї причини: тут нема лідера. У Березі була Артеменко, яка зуміла переконати, настояти, щось довести людям. У Шалигиному на арену вийшов Матвієнко, який мав таку-сяку команду, їздив селами, агітував. Як у них вийшло, час покаже. А тут нема людини, яка б взяла відповідальність. Мішелю воно даром не треба. У селах лідера теж нема. Ясно, що на виборах у громаду буде багато кандидатів на пост голови, але створювати ОТГ треба під яскравого лідера. А так – поговорили, і ладно».

Нагадаємо, згідно Перспективного плану формування спроможних громад Сумської області, затверджено 5: Глухівська міська, Есманьська, Шалигинська селищні, Баницька, Березівська сільські.

https://nedelya.info/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: