Подальше затягування із прийняттям схеми теплопостачання міста Суми є неприпустимим

08.02.2019

На цьому під час наради щодо розгляду цього питання наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Вадим АКПЄРОВ. За його словами, цей документ сьогодні дуже важливий практично для кожного жителя міста Суми, адже він безпосередньо впливає на формування тарифів із централізованого теплопостачання.

«Облдержадміністрація протягом 2017-2018 років неодноразово зверталася до Сумської міської ради щодо необхідності розробки та затвердження цієї схеми, – зазначив Вадим АКПЄРОВ. – Усі попередні гарантії Сумської міської ради щодо завершення останнього етапу розробки Схеми у 2018 році – не реалізовані, що є порушенням вимог чинного законодавства. Подальше затягування цього питання є неприпустимим».

Голова Ради громадської організації «Сумське слобідське об’єднання» Ігор ГЕЦ, який вже не один рік займається цим питанням, розповів, що Схема теплопостачання – це основний документ, який визначає тепломодернізацію, технічне переоснащення і розвиток системи теплопостачання міста Суми взагалі. Крім того, вона є базою для формування тарифів на централізоване опалення.

«Під час розрахунків тарифів на центральне теплопостачання мають братися вихідні дані зі Схеми теплопостачання. А так, як цієї Схеми немає, ми можемо лише здогадуватися, де взяв виконавчий комітет Сумської міської ради ці вихідні дані, очевидно «зі стелі», – пояснив Ігор Гец. – Саме тому наразі всі тарифи на послуги централізованого опалення, що застосовуються для споживачів міста Суми, є незаконними».

Крім того, за результатами аналізу вихідних даних, який здійснили фахівці Інституту технічної теплофізики НАН України, розраховане оціночне максимальне теплове навантаження для Сумської теплоенергоцентралі складає близько 153 Гкал/год, що є у два рази меншим від теплового навантаження, показаним ТОВ «Сумитеплоенерго» у 2014-2017 роках. Тобто у свій час розмір тарифів в обласному центрі було значно завищено.

Заступник проректора з наукової роботи Сумського державного університету Денис КУРБАТОВ розповів, що розробка Схеми теплопостачання міста Суми, яку замовила міська влада, зупинилася через відсутність вихідних даних, серед яких має бути і схематичний план міста Суми.

«Ми готові завершити розробку цієї схеми протягом 90 днів, але за умови надання нам Департаментом архітектури та містобудування Сумської міськради вихідних даних, що містяться у методичних рекомендаціях Мінрегіону», – говорив він.

Перший заступник голови облдержадміністрації рекомендував Сумській міській раді надати вихідні дані фахівцям СумДУ та розробити нарешті схему теплопостачання міста Суми.

«Ще у грудні представники міської ради, в тому числі й Сумський міський голова Олександр ЛИСЕНКО, обіцяли, що всі дані нададуть у найкоротший термін, але й досі ми їх не бачимо», – підкреслив Вадим Акпєров. – Складається враження, що міській владі вигідна така ситуація».

Керівник апарату облдержадміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ додав, що у влади м. Суми є можливість впливати на тарифи. Затягування процесу з розробки Схеми може свідчити про зацікавленість керівництва Сум у безладі щодо питань теплопостачання та високих тарифів на тепло.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: