Микола Березін: «Кожен гектар землі має приносити максимальну користь бюджету»

13.02.2019

Одним із показників, які характеризують ефективність використання земель сільськогосподарського призначення, є податкова віддача з 1 га (плата за землю, єдиний податок, ПДФО). На Сумщині цей показник дуже різниться: якщо в кращих господарствах області він складає більше трьох тисяч гривень, то в деяких — у 4-5 разів менше. Причина — низька соціальна відповідальність великих компаній, які використовують землі Сумської області, коментує депутат обласної ради (фракція «Відродження»), голова бюджетної комісії Микола Березін.

«На Сумщині працює 39 потужних агрокомпаній, які використовують 484 388 га наших земель. На жаль, вони сьогодні практично не переймаються соціальними питаннями, у першу чергу розвитком фермерських та особистих господарств. У господарствах, корпоративні права в яких вони викупили, переважно ліквідовані тваринництво, переробка. Вони не хочуть брати участь в оновленні доріг, які розбивають своїм же великоваговим транспортом.

Так, минулого року ініціативу області щодо спільного ремонту автодоріг загального користування підтримали лише у Миропільській ОТГ органи місцевої влади та місцевий бізнес: залучені кошти склали тоді близько 90 млн та були використані на оновлення дороги Миропілля—Суми та інших шляхів. Великі ж агрокомпанії лишилися осторонь. Не взяли участі у співфінансуванні й структурні підрозділи «Сумилісу».

Крім того, сьогодні потужними компаніями в області зайняті сіножаті, пасовища, невитребувані паї, неуспадковані земельні паї — і не завжди кошти за використання цих земель поступають у місцеві бюджети.

Ми працюємо над пошуком додаткових резервів надходжень до обласного бюджету, тому будемо піднімати питання ефективного використання сільськогосподарських земель Сумщини. Кожен гектар має приносити максимальну користь бюджету, щоб забезпечити розвиток Сумщини в наступних роках», — наголосив Микола Березін.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: