Невиліковна рана афганської війни: опозиціонери вимагають забезпечити воїнам-інтернаціоналістам гідну соціальну підтримку

15.02.2019

«Боляче сьогодні чути про те, що нинішні «ура-патріоти» говорять: війна в Афганістані – не наша війна. Вона наша! Тому що на ній воювали наші земляки-українці, гинули наші хлопці. Тільки з Сумської області в Афганістані загинуло 123 людини, 350 залишилися інвалідами, троє пропали без вісті. І замість того, щоб списувати війну на когось, потрібно допомагати афганцям. Вони чесно виконували свій інтернаціональний обов’язок, проявляли справжній патріотизм, хоч як би не намагалися деякі історики переоцінити події тих років». На цьому сьогодні, під час урочистостей до 30-річчя з дня виводу військ з Афганістану, наголосив заступник голови фракції Опозиційного блоку в Сумській обласній раді Микола Войтенко.

Він поклав квіти до Меморіалу загиблим воїнам-інтернаціоналістам і зазначив, що за мовчазної згоди керівництва країни наростають радикальні настрої, відповідно до яких ветеранів-афганців намагаються представити посібниками колишнього СРСР, які виконують злочинні накази. Влада почала підбиратися до «афганських» пільг, скорочуючи коло їх отримувачів.

Утім на місцевому рівні за ініціативи опозиціонерів в обласній раді, виділяється серйозне фінансування для госпіталю ветеранів, де лікуються і хлопці-афганці. Обласна рада щорічно більше мільйона гривень виділяє на допомогу родинам загиблих і інвалідам першої групи. Але цього замало і повинна бути державна програма підтримки воїнів-інтернаціоналістів.

«Нині треба не займатися популізмом, даючи обіцянки лише 15 лютого. Необхідно повернути пенсіонерам-афганцям незаконно недоплачені їм пенсії, проіндексувавши їх на розмір інфляції, оновити мережу медустанов, в тому числі санаторно-курортних для лікування і реабілітації ветеранів-афганців та їхніх сімей. Я вірю, що тільки зі зміною нинішньої влади, яка нічого не робить, ще й знущається над ветеранами афганської війни, вдасться забезпечити їм гідну соціальну підтримку», — резюмував Микола Войтенко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: