З першої зарплати можна купити авто: Історія конотопця, який працював у Польщі

17.02.2019

22-річний Руслан Єфанов перший раз поїхав працювати у Польщу і був не проти поділитися досвідом. Він розповів про все: від звернення до фірми з працевлаштування до повернення додому.

Працював у місті Турек. Їхав не на заробітки, а з особистих причин. Знайомі дали номер компанії — через три дні вже був на роботі, бо маю біометричний паспорт. Цього вже достатньо, щоб легально працювати.

Скільки коштує поїхати на заробітки

Для виїзду потрібно мати з собою 500 злотих — близько 3600 гривень (станом на 15 лютого 2019 року). Цих грошей з головою вистачить, щоб нормально жити до першої зарплати. Квиток на автобус коштував близько 800 гривень, а послуги з працевлаштування — 1500 гривень. В залежності від вакансії і наявності документів ціни на працевлаштування можуть відрізнятися, є дешевші і дорожчі пропозиції. У сумі за все вийшло трохи менше 6000 гривень.

Чим займався у Польщі

Працював на заводі, який виробляє каркаси для наметів. Це робота з тонким металопрофілем. Нічого складного, але мені не сподобалось. Сидяча монотонна діяльність. Нудно. Практично одразу вирішив піти звідти. Подзвонив в компанію, яка мене відправила на роботу, і повідомив про наміри — запропонували інші варіанти.

Якраз відкрилася вакансія водія — возити людей на завод. Перевівся туди. Зарплата менша, але мене все влаштовувало. Працював по шість годин на день, платили 2300 злотих на місяць. На їжу витрачав до 400 злотих на місяць, але щодня готував шашлики.

Де жив

Житло там коштує приблизно 300 злотих на місяць, але мені його надали безкоштовно.

Жив у хостелі. Є різні кімнати і будинки, в моєму були лише чоловіки. Для кімнати — окремий туалет, душ, кухня. Умови — не курорт, але нормальні. Стіл, стілець, пральна машина, чайник, мікрохвильова піч, холодильник — все є.

Скільки можна заробити

Роботу оплачують погодинно. Зазвичай у Польщу їдуть саме заробити, тому працюють понаднормово, по 12-14 годин на день. Все це — за бажанням, ніхто не змушує переробляти.

У нас було невелике підприємство, але умови хороші і платили непогано. Наприклад, за годину роботи на збірці каркасів для наметів — 11 злотих (близько 80 гривень) чистими. На місяць знайомі заробляли від 3500 злотих (24,7 тисяч гривень). За 3 місяці можна привести додому близько 50-70 тисяч гривень.

Головне — не пиячити і не створювати проблем. Бувало, що звільняли за п’янки, але самостійно ніхто не уходив.

Робота офіційна, оформляється медстраховка. Був випадок, коли жінку з роботи оперували — все за рахунок страховки. Лікарняні передбачені. Чув, що бувають роботодавці, які не оформляють страховку, тому цей момент потрібно уточнювати.

Про місто і поляків

Місто невелике — близько 30 тисяч населення. Там є кінотеатр, багато хороших кафе і ресторанів. На місто — п’ять гіпермаркетів з величезними парковками. Атмосфера спокійна, поляки доброзичливі.

Місто Турек, Польща wikimedia.org

Якість продуктів гірша за наші, але вони і коштують дешевше. М’ясо, крім курятини, нормальне. Ковбаса хороша, але якщо недешева.

Мовного бар’єру практично немає. Люди з західних областей України взагалі легко адаптуються. Мені було складніше, але вистачило трьох тижнів, щоб розуміти розмови поляків. До кінця поїздки з’явився друг звідти, з яким нормально спілкувалися: про автомобілі, фільми тощо.

Враження від роботи за кордоном

Це був мій перший раз за кордоном. З біометричним паспортом можу працювати три місяці, а потім потрібно три місяці бути вдома. Є варіант поїхати за робочою візою на більш тривалий термін, але поки не планую. Там класно, зручно жити. Хочу поїхати кудись разом з друзями. Справа навіть не у грошах, хоча у них також.

Приїхав туди, пропрацював місяць, отримав першу зарплату і відчуваю себе королем. Можу дозволити практично все: місячного доходу вистачає на три місяці нормального життя. Мій знайомий з першої зарплати купив вживаний Volkswagen в хорошому стані. І у нього залишилися гроші на життя.

konotop.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: