На Сумщині кір маскується під алергію

18.02.2019

У минулому році в Сумах було зареєстровано 82 випадки захворювання на кір, з них 16 — серед дітей. З початку цього року в місті на кір захворіли вже 29 осіб (у тому числі п’ятеро дітей). Летальних випадків, на щастя, у нас не було.

За словами в.о. начальника міського відділу охорони здоров’я Олени Чумаченко, в Сумах проводиться щоденний моніторинг випадків захворювання. Медики і педагоги пройшли навчання — як розпізнати ознаки хвороби і діяти в разі їх прояви. Основною госпітальною базою для хворих визначено: для дорослих — інфекційне відділення міськлікарні №4, а для дітей — інфекційне відділення дитячої лікарні Св. Зінаїди.

Інфекціоністи вчергове нагадують: специфічного лікування від кору немає. Єдиний ефективний засіб, щоб запобігти поширенню захворювання і попередити ускладнення, — вакцинація. У зв’язку з цим медики закликають батьків робити щеплення дітям і вакцинуватися самим. До слова, серед захворілих сумчан відсоток вакцинованих дуже низький. Надолужити пропущені щеплення, як уточнив профільний заступник мера Максим Галицький, безкоштовно можуть усі діти до 18 років, а також дорослі з групи професійного і медичного ризику — контактні особи, військові, учасники АТО, студенти, педагоги, медики. Сьогодні для охоплення більшої кількості осіб з груп ризику в місті проводиться вакцинація медичних і педагогічних працівників, співробітників правоохоронних органів.

Незважаючи на те що клініка кору відома багатьом, коли початок хвороби схожий із ГРВІ (температура, нежить, головний біль та ін.), А потім проявляються характерні шкірні висипання, медики все ж рекомендують бути більш уважними до симптомів нездужання. За словами міського дитячого позаштатного інфекціоніста Марини Корнієнко, практично у всіх хворих дітей клінічна картина не відповідала тій, що описується в підручниках.

— Якщо спочатку були симптоми ГРВІ, то саме висипання з’являлося із запізненням, — уточнила фахівець. — Або ж — висипання було дуже схоже на алергію. Тільки потім вже, на третю добу з’являлися характерні червоні цятки. У деяких дітей була відсутня чітка етапність висипань. Ми спостерігали одночасну появу висипу. Тому при будь-яких змінах в стані здоров’я дитини — потрібно відразу звертатися до лікаря.

http://www.shans.com.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: