У мерії Сум відповіли на петицію про відміну тарифу 4 гривні у тролейбусі

19.02.2019

Сьогодні, 19 лютого, отримала відповідь міської влади електронна петиція сумчанина Олега Скляра «Відміна проїзду 4грн. в тролейбусі». У розлогих поясненнях у мерії зазначили, що підвищення тарифу було обгрунтованим, тож, очевидно, скасовувати рішення виконкому не будуть.

«За результатами розгляду електронної петиції «відміна проїзду 4 грн. в тролейбусі» інформуємо про наступне.

Згідно із нормою, закріпленою ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі Закон № 280), органи самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, обов’язкові до виконання на відповідній території, у формі: рішень місцевих рад, рішень виконавчих комітетів місцевих рад, розпоряджень сільських, селищних, міських голів тощо. При цьому, беручи до уваги ст. 4 Закону № 280, нормотворча діяльність органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб повинна ґрунтуватися на дотриманні принципу законності. Вказаний принцип визначено ст. 19 Конституції України і полягає в тому, що органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі та в межах повноважень і у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Таким чином, під час підготовки своїх актів органи місцевого самоврядування повинні діяти відповідно до приписів Конституції і законів України, а також локальних актів органів місцевого самоврядування (регламенти, інструкції тощо).

Відповідно до статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження щодо встановлення в порядку і межах, визначених законодавством тарифів на транспортні послуги.

Тобто, виконавчі комітети місцевих рад встановлюють тарифи на транспортні послуги шляхом прийняття відповідних рішень.

Механізм формування тарифів на транспортні послуги з перевезення пасажирів тролейбусами визначено наказом Міністерства інфраструктури України від 25.11.2013 № 940 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги міського електричного транспорту (трамвай, тролейбус)». Цей Порядок і застосовується органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування під час встановлення зазначених тарифів для підприємств міського електричного транспорту.

Для КП СМР «Електроавтотранс» чинний у 2018 році тариф на послуги міського електричного транспорту, встановлений рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради № 37 від 16.01.2018 в розмірі — вартість одного пасажироперевезення – 3,10 гривні (різницю в 0,60 копійок до діючого тарифу 2,50 грн. було компенсовано з міського бюджету), вже у IV кварталі 2018 року не відповідав витратній частині підприємства.

Економічна ситуація в країні призвела до суттєвого підвищення цін на цілий ряд статей калькуляційних витрат виробничої собівартості послуг, зокрема, зріст розміру мінімальної заробітної плати у державі, вартості паливно-мастильних матеріалів, деталей та запчастин тощо. Як наслідок, знизилась якість надання послуг з перевезення пасажирів електротранспортом, що викликає багато нарікань з боку мешканців міста.

У зв’язку із збитковістю перевезень КП СМР «Електроавтотранс» не могло забезпечити належну якість технічного стану тролейбусів, дотримання графіків руху на маршрутах та забезпечити безпеку руху, що в майбутньому могло привести до аварійних ситуацій та дорожньо-транспортних пригод.

Відповідно до п.4 Порядку формування тарифів на послуги міського електричного транспорту перегляд рівня тарифів повинен здійснюватись у разі зміни ставок податків і зборів (обов’язкових платежів), мінімального рівня заробітної плати, ставок орендної плати, цін і тарифів на паливно-енергетичні та матеріальні ресурси, які не залежать від господарської діяльності підприємств, але впливають на рівень повної собівартості з операційної діяльності підприємств.

З 01.08.2018 року на КП СМР «Електроавтотранс» підвищився рівень заробітної плати, виходячи з розрахунку прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1600 грн. до 1762 грн., що зумовило зростання прямих витрат на оплату праці та податків, що сплачує підприємство згідно із вимогами законодавства, які безпосередньо впливають на формування собівартості тарифу на проїзд у міському транспорті. Збільшились витрати на електроенергію майже на 20 %. Враховуючи оновлення рухомого складу КП СМР «Електроавтотранс», (в 2018 році придбано 4 од. тролейбусів), збільшилась витратна частина, пов’язана з амортизаційними відрахуваннями на 30 %.

Враховуючи вищевикладене, у зв’язку із зміною умов виробничої діяльності і реалізації послуг, що не залежать від господарської діяльності КП СМР «Електроавтотранс» і виникла необхідність перегляду тарифу на перевезення пасажирів у міському електротранспорті.

Слід зауважити, що встановлення тарифу на послуги міського електричного транспорту в розмірі 4 гривні, без відшкодування різниці між встановленими та економічно обґрунтованими тарифами на послуги міського електричного транспорту КП СМР „Електроавтотранс”, було обумовлене суттєвим зменшенням надходжень коштів до міського бюджету.

Прийняття рішенням № 20 «Про встановлення тарифів на послуги міського електричного транспорту та послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, що надаються КП СМР «Електроавтотранс» на засіданні виконавчого комітету Сумської міської ради у січні 2019 року здійснювалося з дотриманням норм Закону № 280 та наказу Міністерства інфраструктури України від 25.11.2013 № 940 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги міського електричного транспорту (трамвай, тролейбус)». Підстав для встановлення заборони (мораторію) на підвищення тарифів на транспортні послуги чинне законодавство не містить».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: