«Електроавтотранс» відповів, чи з’явиться в Сумах єдиний проїзний квиток

20.02.2019

Після зміни ціни на проїзд у комунальному транспорті КП “Електроавтотранс” пасажири висунули ініціативу щодо введення єдиного проїзного квитка на всі види транспорту за ціною 120 грн.

Дане питання було сформовано у петицію та набрало необхідну кількість підписів. За результатами розгляду електронної петиції «Один проїзний квиток по 120 грн для тролейбуса та для автобуса» КП СМР “Електроавтотранс”повідомляє наступне відповідно до переліку порушених питань:

«Керуючись роз’ясненнями Державної служби Статистики України від 13.07.2016 №17.4-12/3 «Роз’яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 51-авто (місячна) «Звіт про перевезення вантажів та пасажирів автомобільним транспортом»  та від 18.07.2016 № 17.4-12/12 «Роз’яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 2-етр (місячна) «Звіт про роботу міського електротранспорту» рекомендована середня кількість поїздок для кожного типу абонементних квитків складає:

одним видом транспорту – 60 поїздок на місяць;

двома видами транспорту (для кожного виду транспорту) – 45 поїздок;

Починаючи з 01.01.2017 року і по теперішній час кількість поїздок, що застосовується у визначенні вартості проїзного квитка КП СМР «Електроавтотранс», поступово зменшувалась з 60 поїздок до 30 у проїзному квитку по одному виду транспорту (не стосується Почесних донорів).

На даний час, відповідно рішення виконавчого комітету від 15.01.2019 № 20 «Про встановлення тарифів  на послуги міського електричного транспорту та  послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, що надаються  КП СМР «Електроавтотранс» вартість одного пасажироперевезення  для населення у міському електротранспорті складає 4,00 грн, на автобусних маршрутах загального користування  також 4,00 грн. Однак, повний тариф на автобусних маршрутах загального користування складає 5,00 грн, тобто 1,00 грн. передбачено як відшкодування різниці між встановленим та економічно обґрунтованим тарифом з міського бюджету, яка відшкодовується на даний час  в межах бюджетних призначень.

До вартості місячного проїзного квитка, який діє у міському електротранспорті та на автобусних маршрутах (вартість 200 грн), закладено 20 поїздок по електротранспорту та 30 поїдок на автобусах (замість 90 поїздок рекомендованих Державною службою Статистики України)

Зазначена кількість поїздок використовується для визначення пільгової категорії громадян, окремо по видам транспорту, шляхом множення кількості поїздок на затверджений відповідним рішенням виконавчого комітету коефіцієнт співвідношення пільгової категорії громадян до платної.

Наприклад, у м. Вінниця з 01.09.2018 року діють аналогічні тарифи, що у м. Суми з 01.02.2019 року. Так згідно рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради від 16.08.2018 року № 1739 для громадян затверджено вартість проїзного квитка:

тролейбус – 300 грн (розрахункова кількість 75 поїздок закладено у вартість квитка);

автобус – 300 грн (розрахункова кількість 60 поїздок закладено у вартість квитка);

тролейбус – автобус – 340 грн (окремо кількість  поїздок у тролейбусі та автобусі у рішенні не зазначена, однак однозначно більше ніж у м. Суми)

Зменшення кількості поїздок у проїзному квитку, а значить і вартість самого квитка вкрай негативно вплине на фінансовий стан підприємства. Але підприємство зацікавлене у наданні якісних послуг для своїх пасажирів, поступово з 2017 року зменшувало вартість проїзного квитка,  і на даний час кількість поїздок зазначена у рішенні виконавчого комітету від 15.01.2019 № 20 – є об’єктивною та незавищеною.

Одночасно, звертаємо вашу увагу, що кількість поїздок, яка врахована у вартості кожного проїзного квитка жодним чином не обмежує пасажира у користуванні послугами обраного виду транспорту КП СМР «Електроавтотранс», тобто пасажир має право згідно придбаного проїзного квитка на окремий вид транспорту чи на спільний квиток по електротранспорту та на автобусних маршрутах , користуватись транспортом підприємства стільки разів, скільки необхідно впродовж місяця».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: