На Сумщині колишні працівники ремонтного підприємства не можуть отримати нормально пенсію

25.02.2019

На Глухівщині ця проблема торкнулась тих людей, які працювали на «Червоному ремонтному підприємстві». Сьогодні ж ці робітники не знають, де взяти стаж та зарплату за той період, щоб вони зарахувались до пенсії.

– Мій чоловік працював слюсарем на цьому підприємстві 30 років. На пенсію він оформився, але отримує мінімалку. Для того, щоб перерахували суму, необхідна довідка про заробітну плату. А її не можуть зробити, бо ні в кого нема доступу до архіву, – розповідає Ганна Ткаченко.

Колись це було єдине в області підприємство, де ремонтували картоплезбиральні комбайни. Працював великий колектив. Але так сталось, що з роками від цього підприємства не лишилось нічого. Якщо говорити точніше, то сьогодні воно існує лише на папері.

Протягом десяти років базу «Червоного РП» – майстерні – орендувало ТОВ «Агрозем». Два роки тому інвестори повністю викупили її, зробили капітальний ремонт всіх будівель. І там же до сих пір залишається архів документів, які збирались десятиріччями роботи ремонтного підприємства. Але доступу і права дістатись до нього не має ніхто. Бо, як повідомив селищний голова Есмані Віктор Давиденко, проблема в тому, що сьогодні ПАТ «Червоне ремонтне підприємство» зареєстроване і за документами продовжує існувати. Тому тільки його керівник і має право видавати довідки колишнім співробітникам. З червня 2018 року директором «Червоного РП» став Ігор Нонко, за документами – мешканець Києва. За законом саме ця особа і повинна оформляти людей на пенсію, бо має право підпису і печатку підприємства. Але чомусь зв’язатись з ним не може ніхто.

У Глухівському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України підтвердили, що знайомі з даною проблемою. Якщо в людини є належним чином оформлена трудова книжка, то ніяких інших документів не треба для підтвердження стажу. В іншому випадку необхідні довідки підприємств, організацій, у яких вона працювала.

– Довести свій стаж можна через суд. А от для перерахування пенсії необхідні довідки про зарплату з печатками самого підприємства, – уточнює начальник управління ПФУ Оксана Бурлака.

– Сьогодні уже є сім чоловік, які мають 20-річний і більший стаж роботи на ремонтному підприємстві, але у них нема вибірки про зарплату, люди отримують мінімальну пенсію. Ми раді були б узяти той архів у сільську раду. Також можна було б документи передати в архів райради. Але, так як не проведена процедура ліквідації ПАТ «Червоне ремонтне підприємство», ніхто нічого не має права робити. Якщо власники не хочуть ліквідовуватись, то з поваги до тих, хто стільки років пропрацював, могли б найняти особу, яка б видавала необхідні довідки, вибирала стаж і т.п. Але про людей ніхто не думає. Колишні працівники зі скаргою звертались навіть до генпрокурора, але результату поки ніякого нема, – повідомив В. Давиденко.

Як стало відомо з відкритих державних реєстрів, ПАТ «Червоне РП» фігурує в 27 судових справах. Директор – Ігор Нонко – є власником одинадцяти, співвласником восьми компаній, які зареєстровані в Києві, Запоріжжі, Білій Церкві.

https://nedelya.info/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: