Сумські депутати звернулись до Гройсмана з приводу повернення зекономлених субсидій на світло

27.02.2019

Депутати міської ради під час чергового засідання ухвалили Звернення до вищого керівництва країни та профільного міністерства з питання повернення мешканцям міста зекономлених субсидій по послузі з електропостачання.

Звернення направлять до Прем’єр-міністра України Володимира ГРОЙСМАНА та Міністра соціальної політики України Андрія РЕВИ.

Необхідність звернення обумовлена попередженням уникнення недовіри з боку населення щодо здійснюваних державою заходів, направлених на мотивацію до енергоефективності та економії енергоносіїв через створення, в тому числі, шляхом запровадження механізмів, покладених в основу умов надання населенню субсидій.

У документі зазначається, що під час прийняття Урядом постанови № 62 від 6 лютого 2019 року не врахована дана проблематика, оскільки воно не узгоджується із раніше анонсованими державою принципами, які полягають у тому, що заощаджуючи на енергоносіях «субсидіанти» матимуть змогу отримати зекономлене по послузі з електропостачання при наступних нарахуваннях за неї.

Крім того, відповідно до прийнятого у 2017 році Закону України «Про ринок електричної енергії» на всій території України в галузі електроенергетики проводився розподіл видів діяльності, в тому числі і у ПАТ «Сумиобленерго». На виконання вищезазначеного Закону шляхом відокремлення з ПАТ «Сумиобленерго» створена ТОВ «ЕНЕРА СУМИ», яка з 1 січня 2019 року стала постачальником електричної енергії у територіальних межах Сум.

«За інформацією ПАТ «Сумиобленерго», згідно з «Прикінцевими та перехідними положеннями» Закону, саме оператор системи розподілу, у разі відокремлення електропостачальника, є правонаступником в частині прав та обов’язків, пов’язаних з провадженням діяльності з постачання електричної енергії за регульованим тарифом. Тобто, кошти за спожиту електричну енергію, одержані з державного бюджету по пільгах та субсидіях, до моменту повноцінної роботи ТОВ «ЕНЕРА СУМИ», зараховувались на рахунки із спеціальним режимом використання ПАТ «Сумиобленерго», і дебіторська та кредиторська заборгованість залишалась на рахунку із спеціальним режимом використання ПАТ «Сумиобленерго», який на сьогодні є оператор системи розподілу», – йдеться у Зверненні.

Також у своєму Зверненні депутати зазначають, що ТОВ «ЕНЕРА СУМИ» почало свою роботу з 1 січня цього року саме з нульовим балансом, в тому числі і по особових рахунках згідно з договорами про користування всіх побутових споживачів.

У той же час, згідно з пунктом 18 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 848 від 21 жовтня 1995 року (в редакції постанови КМУ № 329 від 27 квітня 2018 року зі змінами) передбачено, що сума житлової субсидії, яка не використана домогосподарством внаслідок економії, зараховується управителем, об’єднанням, виконавцем комунальної послуги на наступні розрахункові періоди протягом сезону, в якому призначено житлову субсидію, як оплата таких послуг та/або витрат на управління багатоквартирним будинком.

Таким чином, через неузгодженість між двома актами законодавства, які регулюють різні за змістом питання, та категорії громадян, які й так є найбільш вразливими, через існуючі розбіжності, на сьогодні фактично позбавлені можливості на реалізацію свого права, визначеного у Положенні, зокрема щодо можливості зменшення по їх особовому рахунку оплати за послугу електропостачання в рахунок попередньої економії.

Тож сумські обранці просять невідкладного реагування по внесенню змін до Положення, які б ліквідували існуючі неузгодженості, аби попередити уникнення недовіри з боку населення щодо здійснюваних державою заходів, направлених на мотивацію до енергоефективності та економії енергоносіїв через створення, в тому числі, шляхом запровадження механізмів, покладених в основу умов надання населенню субсидій.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: