У Сумах створять свою службу невідкладної медичної допомоги

01.03.2019

Підвищений тиск, лихоманка або висока температура — це не привід для виклику екстреної медичної допомоги. Так коментувала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун новий підхід в роботі швидкої.

У таких ситуаціях потрібно звертатися до свого сімейного лікаря. Він, вислухавши скарги по телефону, повинен прийняти рішення, як далі бути з пацієнтом: лікувати вдома за його рекомендаціями, везти на прийом до амбулаторії або приїхати до хворого на виклик, що лікарі первинної ланки тепер роблять неохоче. Людям, що сприймають службу екстреної медичної допомоги як рятувальну соломинку, важко розібратися — коли набирати 103, а коли номер лікаря, з яким підписано декларацію. У результаті звернень до швидкої менше не стає.

Однак, як зазначає директор Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги Анатолій Александренко, головне завдання цієї служби — надання допомоги в екстрених ситуаціях. Тоді як з 100% викликів на швидку тільки 30% складають екстрені, а 70% — це невідкладна допомога, яку повинні надавати в пунктах (відділеннях) невідкладної допомоги при лікарнях. Про їх відкриття повинна подбати влада на місцях. Ще в 2012 році колегія Сумської ОДА прийняла рішення про створення таких пунктів по всій області. У 12 з 18 районів області такі пункти з’явилися, а ось в Сумах — поки немає жодного. На початку цього року служба екстреної медичної допомоги зголосилася взяти на себе обслуговування всіх викликів (з урахуванням досвіду, кадрового та технічного ресурсу) — за умови компенсації витрат із місцевого бюджету. Розрахунок вартості одного виїзду фельдшерської бригади на неекстренний виклик склав близько 500 грн. Запропонований варіант відшкодування за обслуговування таких викликів місто відхилив, мотивуючи свою відмову (як стверджують в ОДА) зміною юридичної реєстрації цього центру. У Сумській мерії нам пояснили по-іншому.

— Згідно з бюджетним законодавством фінансування роботи центру екстреної медичної допомоги покладено на рівень обласного бюджету, — повідомив профільний заступник мера Максим Галицький. — З міськбюджету в якості субвенції ми можемо надати кошти на поліпшення матеріально-технічного стану або якісь конкретні потреби, але не на роботу самої структури. Що стосується викликів, то швидка не має права відмовляти пацієнтам. Разом із тим ми працюємо над створенням міської служби невідкладної допомоги, як в Луцьку, Одесі та інших містах. Поки заявляти про якісь конкретні кроки рано. Швидше за все, це перспектива 2020 року. Планується, що приймальні відділення багатопрофільних лікарень (1-я, 5-я і дитяча) будуть перетворені в відділення невідкладної допомоги. Буде створена міська служба з єдиним диспетчерським номером 1580, яка буде направляти до пацієнтів бригаду невідкладної допомоги.

До того ж, як уточнила в.о. начальника міського відділу охорони здоров’я Олена Чумаченко, реформування екстреної медичної служби триває — буде прийнятий ряд регламентуючих документів, яким чином надається екстрена та невідкладна допомога.

«Останнє роз’яснення МОЗ: у разі відсутності в місті такого структурного підрозділу, як невідкладна медична допомога — вона надається бригадами екстреної медичної допомоги, але з іншим часом доїзду», — повідомила керівник міського відділу охорони здоров’я.

http://www.shans.com.ua/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: