200 гривень за день у наметі: у Конотопі жінка засумнівалась у законності волонтерства на користь Порошенка

02.03.2019

28 лютого у Конотопі до Громадянської мережі ОПОРА  звернулась місцева мешканка з проханням допомогти розібратись у ситуації щодо агітаційної діяльності на користь кандидата в Президенти Петра Порошенка. Їй запропонували попрацювати в агітаційному наметі та оплатити цю роботу. Жінка засумнівалась, що така діяльність є законною.

15 лютого активістка ГО «Солідарність» запропонувала їй попрацювати волонтером в агітаційній кампанії Петра Порошенка, який є кандидатом на Пост Президента України. Потрібно було працювати в агітаційному наметі:  роздавати газети і журнали, розповідати жителям Конотопа про діяльність кандидата Порошенка щодо соціального захисту пенсіонерів, питань вступу до НАТО та ЄС та пропонувати людям записатися у форму, зазначаючи там прізвище, ім’я, по-батькові, телефон та адресу проживання.

Цю роботу жінці, як вона сама зазначила, обіцяли оплачувати – 200 грн за день роботи в наметі. Спершу жінка погодилась. Їй видали зошит волонтера, в якому були інструкції щодо цієї роботи. А ще запропонували укласти договір про провадження волонтерської діяльності, який нібито є підставою для отримання коштів у подальшому.

Згодом у жінки виникли підозри, що така діяльність є передвиборчою агітацією, і, зважаючи на обіцянку оплати такої роботи, є незаконною. Вона звернулась до поліції з проханням перевірити законність діяльності ГО «Солідарність» на території міста Конотоп та проведення незаконної діяльності в агітаційній роботі.

Виборча омбудсменка ОПОРИ у Сумській області також звернулась до поліції із заявою, в якій попросила перевірити законність діяльності громадської організації на території міста Конотоп та факту можливої незаконної діяльності з проведення агітації.

Речниця Нацполіції Сумщини Ельвіра Біганова повідомила, що обидві заяви зареєстровані, за даними фактами поліція розпочала перевірки.

Нагадаємо, відповідно до абзацу 2 частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» прямо забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації. Таким чином, залучення виборців до безпосереднього здійснення заходів передвиборної агітації відповідно до законодавства про вибори можливе лише на безоплатній основі.

https://www.oporaua.org/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: