Конотопчанка розводить рідкісну породу собак

07.03.2019

У Тетяни Тетеріної вже 10 років вдома живуть песики ши тцу. Собака-лев, улюбленець Будди, тварина, що приносить щастя. Конотоп.City дізнався у Тетяни, як це — розводити маленьких левів, онуків чемпіона світу, та чому ці собаки — ідеальний варіант домашнього улюбленця.

Ши тцу (собака-лев, собачка-хризантема) — одна з найдавніших порід, коріння якої походить із Китаю. З китайської Shih Tzu (獅子, Шицзи) перекладається як левеня. Декоративна порода, належить до групи «собаки-компаньйони та тої».

Як «маленький лев» став частиною сім’ї

Приблизно десять років тому дуже хотіла собаку, але не могла визначитись з породою. Тоді була у Лондоні. Прогулюючись Гайд-парком побачила, наскільки сильно англійці люблять собак. Дивилась, яким породам вони віддають перевагу. У містах живуть переважно у квартирах, мало місця. Помітила, що найчастіше це маленькі породи — і серед них багато ши тцу. Я тоді ще нічого не знала про цю породу, навіть назву, але відзначила їх незвичність.

Шукала інформацію. Потрібно було враховувати, що живемо у квартирі, є дитина. Вивчила всі маленькі породи й зрозуміла, що ши тцу ідеально підходять. Так у сім’ї з’явилась Анастасія.

Через чотири роки завели ще й хлопчика на ім’я Тарот. У цього малого дуже титулований батько — юний чемпіон світу 2014 року та чемпіон світу 2017 року. Мені стало цікаво займатися песиками на більш професійному рівні. Почали відвідувати виставки не тільки в Україні, а й за кордоном: Білорусь, Німеччина, Молдова, Румунія. Тарот п’ять разів здобував титул чемпіона України. Також є інтернаціональним чемпіоном. На його рахунку численні перемоги на виставках собак.

Тетяна та Тарот на собачій виставці у Києві 

Про особливості характеру та догляд

Це дуже милі створіння, компаньйони по натурі, які люблять всіх. Мої ши тцу люблять сусідів, доброзичливо ставляться до незнайомих людей. Головна їхня функція — оберігати спокій.

Ши тцу чудово знімають стрес. Вони веселі, готові грати й не схильні довго нудьгувати. Їм подобається проводити час з господарем. Іноді мені здається, що вони добре розуміють мову. Можна розповідати їм про свій день, а ши тцу уважно слухатимуть й будуть махати хвостиком.

Переконалася на власному досвіді, що не дарма цих песиків називають «lion-dog» [собака-лев — ред.]. Попри невеликий розмір, у них дуже добре та сміливе серце.

Існує легенда, що Будду в подорожах супроводжувала маленька собачка. Песик міг в будь-який момент перетворитися на величезного лева для захисту господаря або для того, щоб Будда їздив на ній. Вважається, що це був саме ши тцу.Важливо, що ці песики можуть жити як у квартирі, так і у приватному будинку. Адже вони не потребують якоїсь додаткової площі. Ши тцу в холці — приблизно 23-28 см, важать від 4,5 до 10 кг.

Немає якихось особливих умов для догляду. Єдине — важливо доглядати за шерстю. Вона у них дуже довга, пряма та густа. Але це не проблема, адже є багато фахівців з грумінгу [послуги з догляду за зовнішністю тварини — прим. ред.].

Ши тцу — не та собака, яка псує речі у будинку. Можна спокійно залишити її саму вдома — нічого не погризе і не зламає. Пишуть, що вони дуже вперті, але я б не сказала. Хоча помітила, що хлопчики більш наївні, а дівчатка трохи хитріші.

Кому варто заводити ши тцу

Як на мене, ця порода ідеальна, якщо хочеш завести собаку вперше. Досвіду в собаківництві не потрібно. Ши тцу легко піддаються елементарному дресуванню, добре ладнають з іншими домашніми тваринами.

Ідеальний варіант для літніх людей, оскільки собакам не потрібні пробіжки і тривалі вигули. Завести ши тцу у сім’ї, де є діти, також не проблема. Цуценята сприймають малечу як собі подібних і граються з нею.

Я знаю, про що говорю. Два роки тому в Анастасії та Тарота було шість цуценят. Як підросли, хтось з них знайшов сім’ю за кордоном, хтось залишився в Україні. З новими господарями ми досі спілкуємося. Ми як одна велика родина.

Вони всі задоволені своїми улюбленцями, а я задоволена тим, що вони задоволені.

Зараз знову у пошуках сімей. Під Новий рік народилося четверо цуциків. Три хлопчики та дівчинка — Тігуан, Тайфун, Тайсон і Тутта Ларсон. Такий от подарунок від Асі та Тарота. Малюкам вже по два місяці.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: