Жахи гінекологічного відділення у Сумах

07.03.2019

У час реформування медичної галузі не лише медики, а й самі пацієнти долучаються до змін та активно реагують на негаразди, які дратують та обурюють людей. Сьогодні мова піде про стан приміщень КУ «Сумський міський клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії» («СМКПБ»), або, як городяни звикли його називати, пологовий будинок №1, що по вул. Троїцькій, 20.

Актуальний стан справ

Візуально за останні кілька років пологовий будинок на Троїцькій пережив чимало трансформацій і наразі має привабливий вигляд. Отож, народжуються сумчани у пристойних умовах. Але сюди приздять не тільки вагітні сумчанки. І мова йде не про чотириповерховий корпус пологового, а про старе (побудоване за часів Харитоненка) двоповерхове приміщення, що з’єднується з основним невеличким коридорчиком на другому поверсі. Саме пацієнти, які проходять лікування у цьому гінекологічному відділенні, розмістили у соціальних мережах фото деяких приміщень цього закладу. Вони ставлять питання та з обуренням коментують світлини: “Як можна хворим жінкам знаходитися й лікуватися в таких жахливих умовах? Невже медична реформа виглядає саме так?». Тож, ми віреагували на жахаючі світлини і вирішили дізнатися, чому в такому стані лікарня, чи є можливості вплинути на ситуацію і чи є перспективи покращити перебування хворих у цьому приміщенні.

Разом з в.о. головного лікаря Іваном СКИРТАЧЕНКОМ ми пройшли приміщеннями гінекологічного відділення. Журналістка побачила, що лікарняні палати, ординаторський, маніпуляцій та інші кабінети відремонтовані й мають пристойний вигляд. Завдяки допомозі благодійного фонду Маріанни ПІФФАРЕТТІ палати оснащені сучасними, зручними ліжками. Жінки, з якими ми мали змогу поспілкуватися, відзначали, що годують непогано, вони задоволені ставленням персоналу й умовами перебування. В найбільшій палаті ми нарахували 12 ліжок й поцікавилася у пацієнток: «Чи не бентежить їх перебування у такій чисельній компанії? На що милі жінки привітно пояснили, що оскільки приміщення досить просторе, то їм тут доволі комфортно. Окрім того, багато їхніх сусідок лікуються на денному стаціонарі.

Вже на виході з відділення без присутності в.о. головного лікаря пацієнтки підтвердили, що «дійсно тут все нормально», та вказали на наявну проблему – стан туалетної кімнати, яка знаходиться на першому поверсі. Власне, фото саме цього приміщення й «покликали нас в дорогу». Жінки в один голос скаржилися: «Це ж єдиний туалет на все двоповерхове відділення ,й така обставина додає масу незручностей. Вже не говорячи про те, що туди бридко й неприємно заходити, занедбаний стан приміщення, м’яко кажучи, не додає оптимізму». І там дійсно жахливо – облуплені кахлі, брудні водяні розводи, плями на стінах, дірки в стелі.

Хто крайній

Варто нагадати, що будівля лікарні по вул. Троїцькій, 20 є пам’яткою архітектури. Починаючи коментувати ситуацію, Іван Скиртаченко дістав із шухляди «Охоронний договір на об’єкт культурної спадщини пам’ятку архітектури місцевого значення «Дитячий притулок» (№11-СМ по вул. Троїцька, 20 у м. Суми)». Історична довідка свідчить, що будівля була зведена в 1886 р. Перше її цільове призначення – притулок для дівчаток-сиріт. У 1927 р. тут було відкрито лікарню на 30 ліжок. В 1957 р. пологовий будинок розширився до 100 ліжок. Подальший розвиток закладу відбувся у 1963 р., коли поряд зі старим корпусом був збудований нині діючий акушерський корпус. В 1990 р. було зведено чотирьохповерховий корпус жіночої консультації на 300 відвідувань за зміну.

Нині ж саме гінекологічне відділення знаходиться в історичній частині комплексу. У цьому є свої переваги, але є й проблемні моменти. Високі стелі, просторі лікарняні палати, великі вікна, широкі білі мармурові сходи, в приміщенні багато простору й повітря – усе це благотворно діє на атмосферу закладу. Та історична будівля з часом потребує капітального ремонту та сучасного оснащення. Так сталося й з приміщеннями, про які нам розповіли й розмістили зовсім не привабливі фото городяни. Відповідь на питання: «Чому ж їх не ремонтують та не приводять до ладу?» – виявилася не зовсім простою.

«Оскільки будівля має статус пам’ятника архітектури, ми своїми силами не маємо права здійснювати там ані капітальні, ані поточні ремонти. Ці роботи мають виконуватися силами Управління капітального будівництва на підставі рішення міської ради, управління архітектури», — пояснив Іван Михайлович. Він 25 років обіймав посаду заступника головного лікаря пологового будинку й тому добре освідомлений про історію закладу. Медик продовжує: «Три роки тому вдалося замінити частину покрівлі на будівлі гінекологічного відділення. Коштів вистачило лише на половину площі покриття. Дах дуже протікав, і це було велике досягнення, а потім змінилося керівництво лікарні, і більше грошей для повного завершення ремонту даху не виділяли. Й досі друга частина покрівлі чекає на заміну, добре, що вона поки що не протікає».

Ціна питання

Повна реконструкція полового будинку вимагає мільйонних асигнувань. На капітальний ремонт усіх приміщень треба приблизно 5 млн грн. Керівництво закладу систематично надсилає звернення до міської ради, міського відділу охорони здоров’я, УКБ. Але коли йде розподіл коштів з міського бюджету, як правило, виникають більш актуальні потреби.

«На поточний рік закладу виділено 100 тис. грн. Цих коштів вистачить лише на підготовку проектної документації на проведення ремонтних робіт, — інформує Іван Михайлович. — А на оновлення медичного обладнання на 2019 р. пологовий будинок отримав 1 млн грн. На ці кошти ми плануємо придбати й вже замовили низькотемпературний холодильник для зберігання плазми (70 тис. грн.), біомонітор для вислуховування серцебиття плоду в акушерське відділення, насадку для надання допомоги при пологах».

Період конкурсів та змін

Іван Михайлович вже другий місяць поспіль виконує обов’язки головного лікаря1. Раніше оголошений конкурс на цю посаду не відбувся. Ніхто із заявлених кандидатур не пройшов по «бальній системі».

Паралельно тривають зміни, пов’язані із впровадженням медичної реформи, яка передбачає перетворення лікарні на «некомерційне підприємство». Наразі тривають перехідні організаційні моменти, вже почалася процедура переоформлення статусу медичного закладу, як цього вимагає реформа медичної галузі.

«Ми підготували увесь пакет документів для ухвалення відповідного рішення на сесії міської ради, — зазначає наш співрозмовник. — Потім треба буде отримувати нові ліцензії для цього нового некомерційного підприємства, де відбудеться оновлення й штатного розпису. Можливо, ми змушені будемо скорочувати частину ліжок».

Як триває процес підготовки до нового конкурсу на посаду керівника пологового будинку №1 розповіла в.о. начальника відділу охорони здоров’я Сумської міської ради Олена ЧУМАЧЕНКО: «Дата наступного конкурсу ще не визначена. У рамках реформи медичної галузі триває процес перетворення лікарні у “не комерційне піприємство”. Після його завершення, коли відбудеться реєстрація закладу буде оголошено конкурс на посаду директора. У новому класифікаторі посада головного лікар скасовується”.

Як відомо, по новій структурі у будь-якому лікарняному закладі така посада, як «головний лікар», скасовується. Натомість буде генеральний директор, новий штатний розпис з новими функціональними обов’язками. А заступником гендиректора буде ніби-то медичний директор, якого будуть призначати без проведення конкурсу.

rama.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: