Облдержадміністрації отримали можливість без втручання Мінприроди вирішувати проблеми із застарілими пестицидами та агрохімікатами

11.03.2019

Про це під час апаратної наради повідомив голова облдержадміністрації Микола КЛОЧКО

Директор Департаменту екології та охорони природних ресурсів Ігор КРИВОЗУБ розповів, що на сьогодні на території Сумської області накопичено близько 560 тонн непридатних або заборонених до використання пестицидів. Протягом останніх років Департаментом проводилися роботи з екологічно безпечного збирання та перезатарення відходів у сертифіковану, герметичну тару. Загалом перезатарено 123 тонни пестицидів.

«В Україні було лише одне підприємство, яке б могло здійснювати утилізацію пестицидів, проте його роботу зупинили. Через законодавчі колізії до цього часу була заблокована можливість утилізувати пестициди за кордоном, – зазначив Ігор Кривозуб. – Наразі Кабінет Міністрів України оприлюднив постанову № 1212 про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією, дозволивши вивозити пестициди за межі України для екологічно безпечної утилізації».

При цьому, за його словами, Мінприроди України знімає з себе відповідальність як щодо проведення робіт з транскордонного перевезення непридатних пестицидів з подальшою утилізацією, так і їхнього фінансування. Таким чином, облдержадміністрації та місцеві органи влади без втручання Мінприроди будуть самостійно вирішувати зазначене питання. Фінансування заходів буде здійснюватися за рахунок обласних, районних, міських, сільських (селищних) рад та об’єднаних територіальних громад.

Але інформація щодо підприємств, які мають відповідні дозвільні документи та технічні можливості виконувати роботи по транскордонному перевезенню небезпечних відходів та які здійснюють утилізацію цих відходів за межами України, станом на сьогодні відсутня. Для вирішення зазначеного питання Департаментом направлено лист до Мінприроди України з проханням надати інформацію про підприємства, які здійснюють зазначені роботи.

Микола Клочко наголосив, що поки вирішується питання щодо транскордонного перевезення небезпечних відходів, органи влади на місцях мають забезпечити їх перезатарення та тимчасового зберігання. На жаль, не всі міста цим готові займатися.

«У місті Шостка міський голова вирішив не перекладати ні на кого цю відповідальність і протягом кількох днів зробив майданчик для тимчасового зберігання пестицидів, – зазначив голова облдержадміністрації. – Місто Суми чомусь цього не робить. Також влада обласного центру може домовитися із ПАТ «Сумихімпром» щодо допомоги у вирішенні цієї проблеми. Чому нічого не робиться – питання риторичне».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: