Медогляд сумських в’язнів здійснюють привселюдно

12.03.2019

У рамках реалізації функцій національного превентивного механізму співробітник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з представниками громадськості відвідали ДУ «Сумська виправна колонія (№ 116)», передає сайт Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Незважаючи на те, що адміністрація установи вживає заходи щодо покращення умов тримання осіб, під час візиту були виявлені порушення вимог національного законодавства та міжнародних стандартів щодо поводження з в’язнями, а також факти, які можуть бути розцінені, як жорстокі або такі, що принижують гідність та умови тримання.

У дільницях слідчого ізолятора та арештного дому через відсутність відповідних медичних кабінетів, обладнаних згідно з табелями оснащення, медичний огляд в’язнів проходить у камерах або у кімнатах для прийому засуджених, де немає необхідних умов. Огляд здійснюється здебільшого в присутності інших в’язнів та персоналу установи, що є прямим порушенням прав людини на повагу до її гідності і права на приватність.

Особливе занепокоєння в моніторів викликали не вирішенні протягом тривалого часу питання щодо організації надання медичної допомоги. Зокрема, у медичної частини № 116 філією «Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Сумській області, відсутня ліцензія на здійснення медичної діяльності. На даний час залишається невирішеним питання забезпечення прав засуджених на своєчасну медичну допомогу, відповідно до вимог законодавства. Медична частина недоукомплектуванння лікарями, що позбавляє можливості надавати кваліфіковану первинну медичну допомогу засудженим та не здійснюється повне медичне обстеження новоприбулих засуджених.

За результатом моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

sumy.depo.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: