Лісгоспи Сумщини — на грані краху

13.03.2019

Від Недригайлівського району і по Глинськ: контроль на цих землях може втратити ДП «Роменське лісове господарство». Це – 80% території, якою підприємство опікується. 

Роботи на цій ділянці прагне заборонити Міністерство екології, розповів директор лісгоспу Олег САЛОВ. Землі нібито проектовані під створення Національного природного парку «Верхньосульський» та Смарагдової мережі України. Відтак тут можуть бути заборонені всі види рубок. Для підприємства, яке основний дохід має від реалізації кубометрів, це – крах.

«Наша праця може бути зведена нанівець», — говорить Олег САЛОВ та зазначає, що тільки минулого року лісгосп реалізував продукції на 50 мільйонів гривень, відповідно заплатили 20 мільйонів податків до бюджету. «Намагаємося утримувати достатній рівень заробітної плати, щоб люди не виїжджали, цінували свою роботу, добросовісно і якісно виконували, — продовжує керівник. — Усі працівники застраховані; ті, хто задіяні на небезпечних видах робіт, застраховані від нещасних випадків».

«Схема насправді проста: довести нас до банкрутства, а через якийсь час знайдеться хтось, хто викупить, і ліси будуть у приватній власності», — упевнений Олег САЛОВ. 

У подібній ситуації, наряду з Роменським, опинилися й Конотопське, Краснопільське та Лебединське лісові господарства. Якщо ці підприємства збанкрутують, відбудеться вивільнення близько 200 працівників, а бюджети втратять понад 67 мільйонів гривень.

Наразі керівництво лісгоспу звернулося по допомогу до влади різних рівнів. Обласна рада вже прийняла звернення до Мінекології, в якому висловили глибоку стурбованість ситуацією. Звернення підтримали й депутати Роменської районної ради. 

Новий погляд Роменщини

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: