На Сумщині намагалися розібрати на будматеріали старовинний храм

13.03.2019

У центрі села Іскрисківщина Білопільського району в 1848 році була побудована церква, в якій більше століття проводилися богослужіння. Її відвідували до трьох тисяч прихожан. У радянські часи в будівлі храму розміщувалися спочатку зерносховище, а потім сільський Будинок культури.

Останні 20 років в церкві богослужіння не проводяться, тому що будівля у занедбаному стані. Сама споруда збудована з так званого «мореного» дерева, що робить його особливо цінним і стійким до процесів гниття і горіння. Тому знайшлися особи, які мали намір розібрати будівлю на будматеріали. Місцева громада обурена такими діями, тому через сільського голову звернулася до депутата обласної ради Наталії Калиниченко з проханням поставити перед відповідними органами питання захисту церковної споруди.

Депутат підготувала відповідний запит, в якому просить управління культури ОДА, профільну комісію обласної ради вжити відповідних заходів для збереження і охорони історичної та культурної спадщини Білопільщини. А саме: провести культурологічну, історичну, архітектурну експертизи і внести будівлю в реєстр пам’яток. Депутати одноголосно підтримали запит колеги.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: