Прокурор розповів, чому справи розслідуються місяцями

13.03.2019

Недобросовісні адвокати й небажання співпрацювати з прокуратурою — основні причини, чому справи розслідуються місяцями. Про це розповів головний прокурор Роменщини Володимир Кузченко під час сесії районної ради.

На стадії досудового розслідування «зависла» справа про обкрадання селянки одним з агрохолдигів. Мова йде про скошену кукурудзу на людських паях неподалік села Артюхівка минулого жовтня. Тоді підозра впала на «Дружбу Нову». Правозахисники підприємства почали писати скарги до поліції на власницю паїв та на представників районної ради, коли ті втрутилися. 

В основному справи затягуються саме через недобросовісних адвокатів, розповів прокурор. Така доля, говорить, спіткала й справу стосовно посадовців міської ради (придбання житла для будинку сімейного типу). «З грудня знайомляться з матеріалами кримінального провадження. Слідство закінчене, але замість того, щоб піди до суду, доводити свою правоту у змагальному процесі, будь-якими способами затягують: не з’являються на засідання, використовують усі можливості, передбачені законодавством, для того, щоб тягнути час», — говорить він. 

Прокурор наголошує: сьогодні закон виписаний таким чином, що всі можливості надаються стороні, яка потребує захисту: підозрюваному, обвинуваченому, підсудному, а в держави, яку представляє прокурор, можливості трохи інші. 

Окрім того, говорить Володимир Кузченко, мають місце випадки ненадання інформації, яка необхідна для використання в роботі. Стосується це, зокрема, голів сільрад. «Посилаються на неіснуючі норми законодавства або суб’єктивно їх трактують, мотивують тим, що їх обрали люди, — розповідає він. — Ці посадовці забувають, що обрані людьми, але ж і виконують функцію держави. І якщо інформація потрібна іншим державним органам, у тому числі, прокуратурі, вони зобов’язані її надати». 

Якщо інформація, яку можна отримати наступного дня, витребовується 2 місяці, такий маємо й результат, підсумував прокурор та закликав громадськість до співпраці.

Новий погляд Роменщини

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: