Чи будуть Суми закуповувати ліфтове обладнання в Білорусі?

14.03.2019

На одному з нещодавніх засідань депутатської комісії Сумської міськради з питань ЖКГ депутати доручили департаменту інфраструктури вивчити можливість закупівлі в Білорусі ліфтового обладнання в лізинг (оренда з подальшим викупом).

Справа в тому, що, за інформацією Євгена Скоробагатского, керівника КП «Сумитепло-Енергоцентраль» (підприємство займається обслуговуванням сумських ліфтів), в Україні працює білоруська програма «Пільговий лізинг», яка на вигідних умовах постачає в лізинг різне обладнання, в тому числі і ліфтове. З огляду на, що близько 400 ліфтів в Сумах вже відпрацювали свій термін і повинні бути зупинені, а на їх ремонт або реконструкцію з міського бюджету виділено всього 20 мільйонів (трохи більше ста ліфтів), то лізинг міг би стати порятунком для міста. Можна орендувати чималу кількість обладнання, а розплачуватися за нього — протягом п’яти років. За такою програмою вже працюють кілька міст України.

Але, як повідомив в.о. начальника департаменту Віктор Богданов, питання вивчили і визнали таку закупівлю недоцільною, оскільки в ній більше мінусів, ніж плюсів.

Вартість обладнання значно підвищується за рахунок виплат відсотків за використання обладнання в лізинг. Наприклад, при середньому відсотку в Україні при оформленні фінансового лізингу на 5 років устаткування дорожчає в два рази плюс плата за його страховку. До того ж, до повної виплати вартості обладнання залишається у власності лізингової компанії. Якщо з якихось причин повна сума не буде виплачена, воно повертається у власність лізингової компанії, а виплачені гроші навряд чи будуть повернуті.

Однак депутати визнали таку відповідь неповною, оскільки, за їхніми відомостями, саме за програмою «Пільговий лізинг» відсоток зовсім невисокий — всього близько 4%. Тому народні обранці доручили новому керівнику департаменту інфраструктури особисто вивчити можливості покупки ліфтів за вказаною програмою і доповісти на наступному засіданні.

http://www.shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: