Сумчанин із двома синами стали добровольцями

14.03.2019

У День українського добровольця — розмова із сумчанином Юрієм Горобцем, який разом із двома синами пішов добровольцем захищати Україну.

«У воєнкомат ми пішли, як тільки пастор (Турчинов) оголосив мобілізацію, відразу після захоплення Криму. Ігоря тоді ж відправили на комісію і швиденько в частину, Валентина тижня через півтора на комісію, бо він не служив строкової. А мене… вислухали й подякували», — розповідає Юрій Горобець.

Тоді Юрія до армії не взяли через вік.

— Іловайськ, 31 блокпост, 29 блокпост, ДАП, Щастя, Трьохізбенка. Там були і Валентин, і Ігор. Остання крапка  – поранення Ігоря в ДАП, госпіталь і все таке. Це мені Валентин по секрету, у відчаї, розповідав,  – пригадує Юрій. —  Тоді я спитав себе: «Який я приклад подаю синам?!»  Знову пішов до воєнкомату: медкомісія, заява комісару і навіть довідка від дружини, що вона непроти. Взимку з 2014 на 2015 рік я отримав повістку.

Служив Юрій Горобець у прикордонниках, тоді Сумський загін стояв у Красній Талівці Луганської області.

Вдома, у Сумах, чоловіків чекала Надія – дружина Юрія, мати Ігоря і Валентина.

— Усього в нас троє дітей. Просто коли ми були молодими, часто світло вимикали, — жартує Юрій. – Тож Надію підтримувала і допомагала старша донька Ольга, рідні, сусіди.

 — Коли був 2014-2015 рік, було найважче, — ділиться спогадами Надія Горобець. —  Їду, бувало, на роботу в тролейбусі, чую оці всі розмови про АТО, про солдат, про війну… Деякі кажуть: «А хто їх туди посилав?! Якщо не хотіли, не йшли б, а то ж самі визвались!». А деякі навпаки казали: «Велике їм спасибі!»… Мої мужчини мені говорили: «Ми пішли туди, щоб тут було мирно!»

Зараз Юрій Горобець пенсіонер, раніше працював на Сумському НВО, але звільнився. Його старший син, 33-річний Валентин, живе у Сумах. Разом із дружиною Іриною виховують трьох доньок, наймолодшій влітку виповниться 2 роки. Валентин служив у 92-й мотострілковій бригаді, тримав оборону під Станицею Луганською.

Молодший, 31-річний Ігор, зараз перебуває в госпіталі. Він захищав Донецький аеропорт та отримав поранення в руку та обидві ноги.

«Валентин працює у Сумах  на «пробках», Ігор перебуває у госпіталі в Дніпрі, медики ніяк не можуть дійти згоди щодо його здоров’я. Він крім ДАП був ще травмований – підірвався в танку на протитанковій міні. Я звільнився з СНВО, уже рік без зарплати, пенсіонер АТО»….

sumy.today

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: