Головний інфекціоніст області: «Проти дифтерії кір нам здасться квіточками»

15.03.2019

Головний інфекціоніст області наполягає на терміновій масовій вакцинації від дифтерії, бо не виключений спалах цього захворювання на Сумщині

  Минулого тижня в Глухові голова експертної групи Управління охорони здоров’я Сумської обласної держадміністрації з інфекційних хвороб і імунології Ірина Троцька провела семінар з місцевими фахівцями про особливості лікування кору, грипу та інших захворювань. Журналісти з перших вуст почули основні поради від головного інфекціоніста.

– Пані Ірино, кому потрібно щеплюватись від кору?

– Діти мають вакцинуватися двічі – у 1 та 6 років. Щеплення роблять за рахунок державного бюджету. У зв’язку з тим, що серед хворих багато дорослих, починаючи з минулого року, рекомендується безкоштовна імунізація і дорослим з груп ризику (медичні працівники, освітяни, силові структури). Ті ж, хто не щеплювався взагалі та не входить до груп ризику, відповідно до законодавства, повинні купувати вакцину. Хоча є практика, коли у ЦПМСД області роблять імунізацію безкоштовно. Вакцини на Сумщині достатньо, майже 50 тисяч доз. Цього вистачить на щеплення дітей упродовж двох років.

– У Глухові уже відомі мінімум три випадки кору. Багато шуму було, коли в садочку проходила практику вже хвора студентка. Дітям та дорослим «Зірочки» потрібно було робити термінове щеплення в такому випадку?

– Якщо вихованці вакциновані в рік, то ні. Нещеплені діти в садочку були лише в випадку, якщо керівництво порушило законодавство та прийняло їх до закладу. Вихователі входять до групи ризику, тому мають щепитися безкоштовно, якщо у них не було вакцинацій у дитинстві. Але багато не знають про це точно. У такому разі, можна пройти аналізи на сформований імунітет. Якщо захист є, то щеплення не треба. Наприклад, працівники обласної дитячої лікарні усі пройшли аналіз на імуноглобулін: з 500 чоловік тільки у 30 не було імунітету. Тим, хто вакцинований у 90-ті роки, краще перевірити імунітет.

– Є статистика, що серед тих, хто захворів на кір, 30% щеплених. Тоді навіщо робити імунізацію, питають люди?

– По-перше, вакцина може захистити на 90%. По-друге, не забувайте, що в Україні при антипропаганді щеплень багато хто довідки купували. Тобто дитина значиться в усіх документах як вакцинована, а насправді – ні. Ці показники впливають на статистичні дані. Але є ще й тих 10%, у яких не сформувався імунітет, таке може бути. Коли ж все-таки щеплена людина захворіла, кір протікає легко та без ускладнень. Летальних випадків серед вакцинованих не було.

– Кажуть, що наступною епідемією після кору може бути дифтерія. Зараз озвучують, що в сусідній Чернігівській області уже є четверо хворих, хоча минулого року таких випадків не траплялося.

– Проти дифтерії кір нам здасться квіточками. Адже це дуже важке захворювання з високим рівнем летальності. Якщо в кору – 0,04%, то в дифтерії – десятки відсотків. Я працювала під час епідемії цього захворювання у 90-х роках. У нас було дуже багато смертей. Тож нагадую всім: вакцина безкоштовна і дітям, і дорослим. Малечу необхідно щеплювати з 2-х місяців, тричі проходить ревакцинація. А з 16 років особа повинна імунізуватися кожні 10 років.

– Чи спрацює колективний імунітет на Сумщині?

– Зараз рівень вакцинації населення проти дифтерії недостатній. Наприклад, у 2017 році лише 60% дорослих отримали щеплення, а має бути хоча б 90-95%. Такий низький рівень говорить про те, що є ймовірність спалаху дифтерії. Ніхто нікого не лякає. Наше завдання – організувати так, щоб можна було вакцинувати максимальну кількість людей, щоб потім не було ніяких проблем. Усі повинні знати, що дифтерія не лікується нічим, крім сироватки, якої немає.

– Часто так трапляється, що календар щеплень порушувався, бо не було вакцини. Що робити в такому випадку, щоб переконатись, що імунітет виробився?

– Потрібно звернутися до сімейного лікаря, він індивідуально для вас розробить план щеплень.

Аліна Степанова, Неделя

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: