У сумській школі виявили туберкульоз

18.03.2019

Хворобу виявили при осінній пробі манту й отримали її підтвердження при комлексному дообстеженні.

Завідуюча дитячим туберкульозним відділенням дитячої клінічної лікарні Св. Зінаїди Людмила Сипченко, посилаючись на лікарську таємницю з огляду на соціальну вагу питання повідомила: «Упродовж двох тижнів після виявлення хворої дитини у школі були проведені заходи, регламетовані медичним протоколом. Відбулися збори та бесіди з батьками школярів. На сьогодні не існує ризику розповсюдження захворювання на туберкульоз для їхніх дітей. Медики диференційовано підійшли до обстеження кожної дитини та запропонували пройти профілактичний курс лікування».

«У нашому місті серед дітей у порівнянні із минулими роками рівень захворюваності не дуже високий. Раніше було й по 11, й по 15 випадків на рік. Минулого, 2018 року зафіксовано два випадки по місту Суми, й нинішнього року — один випадок», — додала Людмила Сипченко.

Фтізіатр запевнила, що «шкільний контакт» по небезпеці дорівнює контактам, які відбуваються щодня в інших громадських місцях. Тобто в епідемічному відношенні найстрашніше сімейне оточення, де дитина та батьки знаходяться постійно.

Як пояснює Людмила Сипченко, у дітей та дорослих туберкульоз протікає по-різному. «При діючій системі профілактики лікарі встигають виявити захворюваня на початковому етапі, коли дитина тілько-но «піймала» паличку Коха. Є велика різниця між стадією інфікування і самим захворюванням. Інфікування — це позитивна проба манту, яка характеризує відповідний стан організму. При профілактичному лікуванні організм виходить із цього стану з мінімальними втратами. Якщо ж батьки не проводять лікування, то дитині важче подолати інфікування організму», — пояснює Людмила Олександрівна й додає, що головна небезпека криється у наслідках перенесеної хвороби, змінах організму, які залишаються після.

«Я працюю 32 роки. Не було жодного випадку, щоб дитина захворіла після вчасно проведеного повного курсу профілактичного лікування. Повторне контрольне обстеження на 2-3 рік не виявляє інфікування. А коли ж батьки при позитивній реакції манту ігнорують призначення лікаря-фтізіатра, то може виникнути тяжке захворювання», — переконує лікар.

rama.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: