На Сумщині хочуть перейменувати село з 700-річною історією

21.03.2019

На засіданні виконавчого комітету Тросятнецкої міськради, 20 березня, було розглянуто лист в. о. старости Зарічненського старостинського округу, в якому йдеться про те, що жителі села Зарічне висловлюють прохання повернути селу його історичну назву — Боголюбово.

В. о. старости Олександр Міняйло навів цікаві факти, оприлюднені Інститутом історії України НАН України, згідно з якими згадки про село Боголюбово (нині Зарічне) беруть початок із 1399 року. Саме в серпні 1399 року поблизу села Боголюбово відбулася знаменна історична подія — битва на річці Ворскла, яка визнана вирішальною у відносинах між Великим князівством Литовським і Золотою Ордою.

«Десятки тисяч воїнів з боярських і княжих родів України, Білорусі та Литви загинули на берегах Ворскли… Ця битва увійшла в історію як одна з наймасовіших і кривавих битв епохи середньовіччя. Вона перекреслила амбітні плани Вітовта, надовго позбавивши його можливості вести активну політику на сході. Нищівна поразка в битві послабила також політичні позиції Великого князівства Литовського на міжнародній арені, стала однією з головних причин відновлення польсько-литовської унії», — йдеться в довідці Інститут історії України НАН України.

Розглянувши звернення жителів про перейменування населеного пункту «село Зарічне Тростянецького району Сумської обл.» у населений пункт «село Боголюбово Тростянецького району Сумської обл.», члени виконкому прийняли таке рішення: рекомендувати міському голові Юрію Бове винести дане питання на громадські слухання.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: