Німецький бункер у Конотопі: хто займається реконструкцією, що там буде та коли відкриють

22.03.2019

Занедбаний підвал на території Конотопського музею авіації, який відкопали активісти, виявився німецьким бункером 1943 року. Скоро розпочнеться його реконструкція, повідомили на сторінці Конотопського краєзнавчого музею у Фейсбуці.

Така військова локація — рідкість. Схожий бункер до сьогодні зберігся лише у російському Калінінграді, ще кілька є у Франції та Нідерландах.

Історичну цінність приміщення першим розгледів краєзнавець Олександр Акуліч. У 2017 активіст розробив детальний проект відновлення бункеру, який ухвалили на сесії міської ради. Проте кошти виділили тільки в кінці 2018 року, коли прийняли міський бюджет.

«Уже замовили й отримали матеріали. Також замовили дерев’яні меблі за автентичним німецькими кресленнями. Нещодавно забрали вже готові», — говорить Олександр Акуліч.

За словами історика, роботи у бункері розпочнуться наприкінці березня, коли приїде основна частина учасників проекту.

«Земля розмерзнеться і можна буде проводити роботи по прокладці електрокабелю і установки щитової, щоб користуватися всередині будівельними електроприладами», — пояснив краєзнавець.

Олександр Акуліч розповів, що реконструкцією займатимуться ентузіасти — це люди, яким цікаво долучитись до подібного проекту. Серед них — друзі та знайомі краєзнавця, школярі.

За задумом бункер має стати музеєм із кількома виставковими залами-кімнатами. Відтворять військовий побут німецьких солдатів під час окупації 1941-1943 років. Буде експозиція, присвячена Конотопському аеродрому — створення на початку XX століття, доля у Першій Світовій Війні, Перших визвольних змаганнях, його розбудова у 30-х роках. Також планують охопити історію аеродрому під час Другої Світової Війни.

Як зазначив автор проекту, намагатимуться описати події і з радянської, і з німецької позицій в повній мірі.

Експонати візьмуть із фондів Конотопського краєзнавчого музею. Їх раніше не представляли на огляд загалу. Також в експозиції увійдуть речі з особистої колекції Олександра Акуліча. Наразі шукають можливість купити копії німецької уніформи.

«Конкретної дати відкриття бункера ще немає. Проте, плануємо закінчити роботи до Дня міста — 6 вересня», — розповів краєзнавець.

https://konotop.city/

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: