Микола Войтенко: Наші чиновники одягають вишиванки і радіють, коли МВФ дає гроші, наче вожді племені «тумба-юмба»

23.03.2019

Про це депутат обласної ради, представник ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ – ЗА ЖИТТЯ Микола Войтенко сказав в ефірі телеканалу АТВ, коментуючи чергове підвищення ціни на газ та непідйомні для населення тарифи за послуги ЖКГ.

«В Україні величезна заборгованість за послуги ЖКГ, яка перейшла бар’єр у 60 млрд грн і 60-70% населення отримують субсидії. Це говорить про те, що люди настільки зубожіли, що не в змозі оплачувати послуги. Незважаючи на це, з 1 травня, згідно з Меморандуму, підписаного з МВФ, знову на 15-20% піднімається ціна на газ, який буде коштувати близько 10 грн. за метр куб. А до кінця року – 12,3 грн за метр кубічний», — розповів Микола Войтенко.

Опозиціонер каже, що така недолуга політика уряду призведе до подальшого підвищення цін на тепло, гарячу воду та інші послуги. «У той час, коли люди бідніють, керівники Нафтогазу отримують мільйонні премії, більші, ніж президенти розвинених країн, а наші державні чиновники одягають вишиванки і радіють коли МВФ дає гроші, наче вожді племені тумба-юмба. Але борги треба віддавати. Віддавати їх будемо ми і наші діти», — заявив політик.

Також Микола Войтенко наголосив на прийнятті владою некомпетентних рішень, які потім скасовуються судами, а страждають, як завжди, люди і облгази.

Микола Войтенко звернув увагу на те, що влада спочатку посадила всю країну на субсидії, потім урізала їх одержувачів. У бюджеті навіть при старих цінах на газ дефіцит на дотації складає 17 млрд, а з урахуванням сьогоднішнього підвищення, це ще плюс 14 млрд. Цих коштів у бюджеті не має. І влада буде вимушена ще більше урізати субсидії. Все це призведе до кризи неплатежів.

«Нинішній уряд не компетентний, не професійний і не розбирається в системі житлово-комунального господарства, енергетичному комплексі. Він ставить політичні інтереси вище логіки, промислового розрахунку і здорового глузду, — зазначає Микола Войтенко. — Цю політику потрібно міняти. Популісти заявляють, що змінять ціну на газ в 2-3-4 рази. Але не говорять як. Наша команда на чолі з Юрієм Бойком розробила механізм, при якому можна вийти на ціну 4800 грн за тисячу кубометрів газу для всіх споживачів. Тоді зменшиться кількість одержувачів субсидії, зітхне промисловість. Інакше вона не конкурентна на світових ринках через високу ціну на природний газ. Відповідно створяться робочі місця».

Серед іншого опозиціонер згадав монетизацію субсидій, яку вважає черговою аферою правлячого режиму перед виборами, оскільки, по-перше, тисяча грн не покриває оплату за послуги ЖКГ, по-друге, не факт, що населення оплатить цими грошима тарифи, через що борги за ЖКГ ще більше зростуть і може просто наступити колапс всієї системи житлово-комунального господарства.

«Сьогоднішній режим продовжує викачувати з людей фінанси через економічно необґрунтовані тарифи. Люди повинні розуміти: на виборах голосувати за подальше підвищення тарифів, зубожіння сімей, або за зміни цієї антинародної та антисоціальної політики», — резюмував Микола Войтенко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: